Biosensor pro stanovení sacharidů s využitím mikrodialysy - Pinkavová, Jana (2016)
Teoretická část práce se věnuje amperometrickým enzymatickým biosensorům, jejich fungování a teorii jejich přípravy. V práci je taktéž stručně popsána problematika sacharidů se zaměřením na glukosu, sacharosu a laktosu. Dále jsou popsány enzymy, které mohou být použity k detekci těchto sacharidů v komplexních vzorcích, konkrétně glukosa oxidasa, pyranosa oxidasa, invertasa a galaktosidasa. Rovněž je zmíněna technika mikrodialýsy se zaměřením na možnosti jejího využití jako vzorkovací a separační techniky při analýze vzorků s pomocí biosensorů. Experimentální část se zabývá přípravou páskových sítotiskových sensorů pro analýzu cukrů ve vzorcích nápojů, jejich optimalizací a využitím mikrodialyzačních vláken v měřícím systému. Tyto sensory byly využity k měření sacharidů ve vzorcích ovocných nektarů, mlék, ochucených mlék a ochucených kefírů.