Charakteristika kvasinek rodu Saccharomyces využívaných v technologiích /

Kvasinky se využívají v procesech výroby různých kvašených nápojů a jídel po několik tisíc let. V současnosti je většina průmyslově využívaných kvasinek taxonomicky řazena do rodu Saccharomyces. Mnohé z těchto kvasinek mají hybridní původ a jejich vlastnosti se vzájemně mírně liší. Tato diplomová pr...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Krescanková, Katarína (Autor práce)
Další autoři: Matoulková, Dagmar, 1980- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Slovenština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/376098/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Kvasinky se využívají v procesech výroby různých kvašených nápojů a jídel po několik tisíc let. V současnosti je většina průmyslově využívaných kvasinek taxonomicky řazena do rodu Saccharomyces. Mnohé z těchto kvasinek mají hybridní původ a jejich vlastnosti se vzájemně mírně liší. Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci technologických (pivovarských, vinařských, pekařských, lihovarských) a typových kmenů kvasinek pomocí molekulárně-biologických a biochemických metod a jejich následným porovnáním.
For thousands years, yeasts are used in processes of making fermented beverages and food. Nowadays, great majority of technological yeasts belong to genus Saccharomyces. Many of them are hybrids and their characteristics are slightly different. In this diploma thesis, I have focused on the characterization of technological yeasts strains (brewing, wine, baker‘s, distilling) and type yeasts strains using methods of molecular biology and biochemical methods. Then I compared them with each other.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Dagmar Matoulková
Fyzický popis:66 listů