Analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením

Hlavním tématem disertační práce je analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením. Téma prezentujeme v kontextu teoretických paradigmat oboru speciální pedagogika, spolupracujících oborů a funkčního přístupu k postižení dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, di...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Vrubel, Martin, 1986- (Dissertant)
Other Authors: Vítková, Marie, 1947- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/214871/pedf_d/
Cover Image
LEADER 04358ctm a22006497a 4500
001 MUB01001024474
003 CZ BrMU
005 20210120162815.0
008 150218s2015 xr ||||| |||||||||||cze d
035 |a (ISMU-VSKP)268477 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD003 
072 7 |a 376  |x Výchova a vzdělávání zvláštních skupin osob  |2 Konspekt  |9 22 
080 |a 316.344.6-056.262  |2 MRF 
080 |a 37.0  |2 MRF 
080 |a 37.043.2  |2 MRF 
080 |a 316.4.063.3  |2 MRF 
080 |a 615.8  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
100 1 |a Vrubel, Martin,  |d 1986-  |7 mub2013775864  |% UČO 214871  |4 dis 
242 1 0 |a Analysis of determinants of school and social inclusion of people with visual impairment  |y eng 
245 1 0 |a Analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením  |h [rukopis] /  |c Martin Vrubel 
260 |c 2015 
300 |a 204 l., [4] l. příl. 
500 |a Vedoucí práce: Marie Vítková 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2015 
520 2 |a Hlavním tématem disertační práce je analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením. Téma prezentujeme v kontextu teoretických paradigmat oboru speciální pedagogika, spolupracujících oborů a funkčního přístupu k postižení dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disabilit a zdraví. V práci analyzujeme zásadní bariéry a facilitátory, diskutujeme jejich význam a vliv na kvalitu života osob se zrakovým postižením a komparujeme tato zjištění se zahraničními trendy. Ve výzkumné části práce analyzujeme postoje vedoucích pracovníků základních a středních škol k determinantám školní a sociální inkluze. Na základě zjištění jsme popsali daný stav a formulovali doporučení pro praxi.  |% cze 
520 2 9 |a The main topic of the dissertation thesis is the school and social inclusion network of pupil with visual impairment. The topic is presented in the context of the theoretical paradigms in the field of special education, cooperated fields as well as in the context of functional approach to disability via to International Classification of Functioning, Disability and Health. In this work we analyze the key barriers and facilitators, we discuss their meaning and impact on quality of life of people with visual impairments. We compare these findings with international trends. In the research part we analyze the attitudes of headteachers of elementary and secondary schools on the determinants of school and social inclusion. On the basis of the findings of the survey, the suggestions for education orientated practice are formed.  |9 eng 
650 0 7 |a osoby se zrakovým postižením  |7 ph127686  |2 czenas 
650 0 7 |a léčebná rehabilitace  |7 ph122527  |2 czenas 
650 0 7 |a integrovaná výchova a vzdělávání  |7 ph121132  |2 czenas 
650 0 7 |a sociální inkluze  |7 ph214680  |2 czenas 
650 0 7 |a vzdělávání  |7 ph127311  |2 czenas 
650 0 9 |a people with visual disabilities  |2 eczenas 
650 0 9 |a therapeutic rehabilitation  |2 eczenas 
650 0 9 |a integrated education  |2 eczenas 
650 0 9 |a social inclusion  |2 eczenas 
650 0 9 |a education  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Speciální pedagogika  |b Speciální pedagogika  |c PdF D-SPD SPZP (SPZP)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Vítková, Marie,  |d 1947-  |7 xx0001379  |% UČO 1615  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Katedra speciální pedagogiky  |7 kn20010709452  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/214871/pedf_d/ 
CAT |c 20150218  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150224  |l MUB01  |h 1104 
CAT |a JIRASKOVA  |b 02  |c 20150227  |l MUB01  |h 1356 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1453 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1414 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0534 
CAT |a JIRASKOVA  |b 02  |c 20160516  |l MUB01  |h 1049 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180822  |l MUB01  |h 1709 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180912  |l MUB01  |h 1610 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180912  |l MUB01  |h 1617 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20210120  |l MUB01  |h 1628 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PEDF  |a Pedagogická fakulta  |2 KDEP  |b ÚK - depozitář  |3 VP-477  |5 3201083450  |8 20150227  |f 70  |f Prezenční  |r 20150227 
AVA |a PED50  |b PEDF  |c ÚK - depozitář  |d VP-477  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j KDEP