Analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením - Vrubel, Martin, 1986- (2015)
Hlavním tématem disertační práce je analýza determinant školní a sociální inkluze osob se zrakovým postižením. Téma prezentujeme v kontextu teoretických paradigmat oboru speciální pedagogika, spolupracujících oborů a funkčního přístupu k postižení dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disabilit a zdraví. V práci analyzujeme zásadní bariéry a facilitátory, diskutujeme jejich význam a vliv na kvalitu života osob se zrakovým postižením a komparujeme tato zjištění se zahraničními trendy. Ve výzkumné části práce analyzujeme postoje vedoucích pracovníků základních a středních škol k determinantám školní a sociální inkluze. Na základě zjištění jsme popsali daný stav a formulovali doporučení pro praxi.