Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum (Asteraceae)

Tato diplomová práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum a biotickým i abiotickým faktorům, které ji ovlivňují (gynodioecie = pohlavní dimorfismus: samice + hermafroditi). Dále jsem zjišťovala, zda je rozdíl v plodnosti a v míře napadení hmyzími he...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Čuprová, Tereza (Dissertant)
Other Authors: Bureš, Petr, 1963- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/323896/prif_m/
Cover Image
LEADER 05193ctm a22007217a 4500
001 MUB01001000653
003 CZ BrMU
005 20151025081803.0
008 140624s2014 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
035 |a (ISMU-VSKP)256810 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035 
072 7 |a 581  |x Obecná botanika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 581.32/.33+581.35  |2 MRF 
080 |a 581.16  |2 MRF 
100 1 |a Čuprová, Tereza  |% UČO 323896  |4 dis 
242 1 0 |a Female frequency in populations of gynodioecious species Cirsium oleraceum (Asteraceae)  |y eng 
245 1 0 |a Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum (Asteraceae)  |h [rukopis] /  |c Tereza Čuprová 
260 |c 2014 
300 |a 81 l. 
500 |a Vedoucí práce: Petr Bureš 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014 
520 2 |a Tato diplomová práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum a biotickým i abiotickým faktorům, které ji ovlivňují (gynodioecie = pohlavní dimorfismus: samice + hermafroditi). Dále jsem zjišťovala, zda je rozdíl v plodnosti a v míře napadení hmyzími herbivory mezi samicemi a hermafrodity. Na základě prostudované literatury jsem předpokládala, že frekvence samic v drsnějších podmínkách poroste, protože by měly být vůči nim odolnější než hermafroditi. Výsledky neukázaly vztah mezi frekvencí samic a průměrnými ročními teplotami či průměrnými ročními úhrny srážek na lokalitách. Pouze v případě nadmořských výšek výsledky naznačují, že jsou frekvence samic vyšší v nadmořských výškách, které již leží pod nebo nad distribučním optimem studovaného druhu, tj. mimo interval 300 – 400 metrů nad mořem. Pozitivní korelace byla nalezena mezi frekvencí samic a sezónností srážek. Z předchozích výzkumů vyplývá, že jsou samice plodnější než hermafroditi a  |% cze 
520 2 9 |a This diploma thesis analyzes female frequency in populations of gynodioecious species Cirsium oleraceum and factors, biotic and abiotic, determining this frequency (gynodioecy = sexual dimorphism: females + hermaphrodites). In addition, I investigated whether there is a difference in fertility and in the rate of infestation by insect herbivores between females and hermaphrodites. Based on the literature I assumed that the female frequency will be higher in harsher conditions because females should be more resistant against them than hermaphrodites. The results showed no relationship between the annual average temperature or the average annual precipitation sum and female frequency on the localities. It seems that the female frequency is higher in the altitudes outside of the distributional optimum, i.e., outside of 300 – 400 meters above sea level. The positive correlation was found between female frequency and seasonality of precipitation. Previous research shows that the females are  |9 eng 
650 0 7 |a pcháč zelinný  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a gynodioecie  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a samičí pohlavní buňky  |7 ph423155  |2 czenas 
650 0 7 |a rozmnožování rostlin  |7 ph125265  |2 czenas 
650 0 9 |a plant reproduction  |2 eczenas 
650 0 9 |a cirsium oleraceum  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a gynodioecy  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a female germ cells  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Ekologická a evoluční biologie  |c PřF N-EB BOTA, UB  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Bureš, Petr,  |d 1963-  |7 ola2003204796  |% UČO 2635  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/323896/prif_m/ 
CAT |c 20140624  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140804  |l MUB01  |h 1500 
CAT |a KLEPPOVA  |b 02  |c 20140815  |l MUB01  |h 1526 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1614 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1108 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141111  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0904 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1157 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1200 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1329 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1241 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1452 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1413 
CAT |a PRESOVAX  |b 02  |c 20151022  |l MUB01  |h 2051 
CAT |a PRESOVAX  |b 02  |c 20151025  |l MUB01  |h 0818 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0502 
CAT |a CERVINKOVX  |b 02  |c 20161125  |l MUB01  |h 2116 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2113 
CAT |c 20210208  |l MUB01  |h 1138 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20210208  |l MUB01  |h 1728 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOTAN  |b Ústav botaniky a zoologie (BOTAN)  |3 DP 20/2014  |5 3285007040  |4 DPČ: 20-14 -- DP  |8 20140815  |f 78  |f Mimo UK  |r 20140815  |s převod 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-9733  |5 3285007039  |8 20140815  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20140814  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-9733  |e available  |t K dispozici  |f 2  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD