Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum (Asteraceae) - Čuprová, Tereza (2014)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium oleraceum a biotickým i abiotickým faktorům, které ji ovlivňují (gynodioecie = pohlavní dimorfismus: samice + hermafroditi). Dále jsem zjišťovala, zda je rozdíl v plodnosti a v míře napadení hmyzími herbivory mezi samicemi a hermafrodity. Na základě prostudované literatury jsem předpokládala, že frekvence samic v drsnějších podmínkách poroste, protože by měly být vůči nim odolnější než hermafroditi. Výsledky neukázaly vztah mezi frekvencí samic a průměrnými ročními teplotami či průměrnými ročními úhrny srážek na lokalitách. Pouze v případě nadmořských výšek výsledky naznačují, že jsou frekvence samic vyšší v nadmořských výškách, které již leží pod nebo nad distribučním optimem studovaného druhu, tj. mimo interval 300 - 400 metrů nad mořem. Pozitivní korelace byla nalezena mezi frekvencí samic a sezónností srážek. Z předchozích výzkumů vyplývá, že jsou samice plodnější než hermafroditi a