Kostel sv. Jiří v Tasově. Antropologický výzkum kosterních pozůstatků.

V rigorózní práci se věnujeme antropologické charakteristice kosterních pozů-statků objevených během archeologického výzkumu zaniklého kostela sv. Jiří v Tasově v letech 2007-2012. Během tohoto výzkumu byl vymezen celý půdorys kostela, byla objevena starší církevní stavba (rotunda) a částečně byl pr...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Pěnička, Robin, 1984- (Dissertant)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2013
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/106347/prif_r/
Cover Image
LEADER 05583ctm a22009977a 4500
001 MUB01000990397
003 CZ BrMU
005 20200916095043.0
008 140318s2013 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-12-14 
035 |a (ISMU-VSKP)247977 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 572  |x Fyzická antropologie  |2 Konspekt  |9 1 
080 |a 572.71/.781:902  |2 MRF 
080 |a 902:904  |2 MRF 
080 |a 902.2  |2 MRF 
080 |a 718  |2 MRF 
080 |a (043.2)  |2 MRF 
080 |a (437.3)  |2 MRF 
100 1 |a Pěnička, Robin,  |d 1984-  |7 mzk2015858691  |% UČO 106347  |4 dis 
242 1 4 |a The Church of St. George in Tasov. Anthropological analysis of human skeletal remains.  |y eng 
245 1 0 |a Kostel sv. Jiří v Tasově. Antropologický výzkum kosterních pozůstatků.  |h [rukopis] /  |c Robin Pěnička 
260 |c 2013 
300 |a 140 l. 
502 |a Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013 
520 2 |a V rigorózní práci se věnujeme antropologické charakteristice kosterních pozů-statků objevených během archeologického výzkumu zaniklého kostela sv. Jiří v Tasově v letech 2007-2012. Během tohoto výzkumu byl vymezen celý půdorys kostela, byla objevena starší církevní stavba (rotunda) a částečně byl prozkoumán přilehlý hřbitov. Objevený kostel i kosterní pozůstatky jsou datované do 13. a 14. století. K antropologické analýze bylo k dispozici 118 jedinců - 44 nedospělých a 74 dospělých jedinců. Analýza se zaměřila na demografickou, osteometrickou a stručnou paleopatologickou charakteristiku pohřbených obyvatel. Antropologické poznatky jsou doplněny o stručnou historii kostela sv. Jiří a Tasova. Celá práce je koncipována jako sonda do života středověkého člověka na Moravě.  |% cze 
520 2 9 |a In this thesis we study human skeletal remains from St. George‘s churchyard in Tasov, Moravia. Human skeletal remains were discovered during archaeological ex-cavation in 2007-2012. The Church of St. George and churchyard are dated in 13th and 14th century. In this thesis are described 118 skeletons - 44 juveniles and 74 adults. The anthropological analysis is focused on demographic, osteometric and paleopathological investigation of this population. Also some archaeological aspects of history of St. George‘s Church and Tasov are included. In this thesis we concentrate on medieval man and we try to bring back to life forgotten people of Moravia.  |9 eng 
648 7 |a 13.-14. století  |7 ch757054  |2 czenas 
650 0 7 |a archeologické nálezy  |7 ph137683  |z Česko  |2 czenas 
650 0 7 |a archeologické výzkumy  |7 ph118577  |z Česko  |2 czenas 
650 0 7 |a kosterní pozůstatky člověka  |7 ph196690  |2 czenas 
650 0 7 |a pohřebiště  |7 ph137684  |2 czenas 
650 0 9 |a antiquities  |z Czechia  |2 eczenas 
650 0 9 |a antiquities  |2 eczenas 
650 0 9 |a cemeteries  |2 eczenas 
650 0 9 |a excavations (archaeology)  |z Czechia  |2 eczenas 
650 0 9 |a excavations (archaeology)  |2 eczenas 
650 0 9 |a human remains (archaeology)  |2 eczenas 
651 7 |a Tasov (Žďár nad Sázavou, Česko : oblast)  |7 ge131045  |2 czenas 
651 9 |a Tasov Region (Žďár nad Sázavou, Czechia)  |2 eczenas 
655 7 |a rigorózní práce  |7 fd132407  |2 czenas 
655 9 |a doctoral dissertations  |2 eczenas 
658 |a Antropologie  |b Antropologie  |c PřF Rig-AN ANTR (ANTR)  |2 CZ-BrMU 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav antropologie  |7 kn20101101015  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/106347/prif_r/ 
CAT |c 20140318  |l MUB01  |h 1711 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140403  |l MUB01  |h 0741 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20140723  |l MUB01  |h 1635 
CAT |a SEDLAKOVA  |b 02  |c 20140724  |l MUB01  |h 0946 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20140724  |l MUB01  |h 0946 
CAT |a SEDLAKOVA  |b 02  |c 20140724  |l MUB01  |h 1028 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140911  |l MUB01  |h 1013 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141104  |l MUB01  |h 1342 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20150509  |l MUB01  |h 0204 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1236 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1451 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1412 
CAT |c 20151210  |l MUB01  |h 1517 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151210  |l MUB01  |h 1808 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0448 
CAT |c 20161008  |l MUB01  |h 2240 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180925  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190305  |l MUB01  |h 0738 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191211  |l MUB01  |h 0943 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191211  |l MUB01  |h 0945 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2012 
CAT |a PUTNOVAX  |b 02  |c 20200916  |l MUB01  |h 0949 
CAT |a PUTNOVAX  |b 02  |c 20200916  |l MUB01  |h 0950 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201101  |l MUB01  |h 0004 
CAT |c 20201214  |l MUB01  |h 1117 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210217  |l MUB01  |h 2333 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210430  |l MUB01  |h 2338 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1008 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1956 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1227 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20220928  |l MUB01  |h 2254 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230306  |l MUB01  |h 2242 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230321  |l MUB01  |h 2116 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230808  |l MUB01  |h 2134 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20240129  |l MUB01  |h 2351 
CAT |c 20240209  |l MUB01  |h 1157 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-12-14 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 ANTRO  |b antropologie  |5 3145361328  |8 20140723  |f 70  |f Prezenční  |q 20191113  |r 20140606  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c antropologie  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j ANTRO