Kostel sv. Jiří v Tasově. Antropologický výzkum kosterních pozůstatků. - Pěnička, Robin, 1984- (2013)
V rigorózní práci se věnujeme antropologické charakteristice kosterních pozů-statků objevených během archeologického výzkumu zaniklého kostela sv. Jiří v Tasově v letech 2007-2012. Během tohoto výzkumu byl vymezen celý půdorys kostela, byla objevena starší církevní stavba (rotunda) a částečně byl prozkoumán přilehlý hřbitov. Objevený kostel i kosterní pozůstatky jsou datované do 13. a 14. století. K antropologické analýze bylo k dispozici 118 jedinců - 44 nedospělých a 74 dospělých jedinců. Analýza se zaměřila na demografickou, osteometrickou a stručnou paleopatologickou charakteristiku pohřbených obyvatel. Antropologické poznatky jsou doplněny o stručnou historii kostela sv. Jiří a Tasova. Celá práce je koncipována jako sonda do života středověkého člověka na Moravě.