Stanovení fyziologických a genetických aspektů flokulace průmyslových kmenů kvasinek

Flokulace je reverzibilní schopnost kvasinek tvořit větší celky a následně se rychle usazovat nebo stoupat na povrch média. Objevuje se spontánně na konci kvašení, usnadňuje účinně odstraňovat buňky z fermentačního média a ulehčuje tak downstream procesy při zisku produktu. Je tedy ekonomicky důleži...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Ćmielová, Jana (Autor práce)
Další autoři: Němec, Miroslav, 1942- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2011
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/223187/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Flokulace je reverzibilní schopnost kvasinek tvořit větší celky a následně se rychle usazovat nebo stoupat na povrch média. Objevuje se spontánně na konci kvašení, usnadňuje účinně odstraňovat buňky z fermentačního média a ulehčuje tak downstream procesy při zisku produktu. Je tedy ekonomicky důležitým faktorem pro průmyslové aplikace (pivovarnictví, vinařství, produkce bioetanolu a zpracování odpadních vod). V této práci jsme sledovali zastoupení sedmi genů, které podmiňují flokulaci u 26 ti pivovarských kmenů kvasinek. Tři významné kmeny pivovarských kvasinek (Saccharomyces pastorianus 2, 7 a 95) byly dále použity pro stanovení flokulace a hydrofobicity za odlišných kultivačních podmínek (statická kultivace, třepaná kultura a anaerobní prostředí) v definovaném médiu a v pivovarské mladině.
Yeast flocculation is a reversible process in which cells adhere to form units, these units subsequently settle to the bottom or rise to the surface. It occurs spontaneously at the end of fermentation, it provides an effective and cost-free way to separate yeast cells from the fermentation medium and facilitate the downstream processes. It is an economically important factor in industrial applications (brewing, winemaking, bioethanol production and wastewater treatment). We monitored the distribution of seven genes that underlie flocculation in the 26 brewing yeast strains in this work. Three important brewing yeast strains (Saccharomyces pastorianus 2, 7 and 95) were used for flocculating and hydrophobicity tests under different cultural conditions (static cultivation, shaking culture and anaerobic environment) in a defined medium and in brewer’s wort.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Miroslav Němec
Fyzický popis:93 l.