Transformace bentonitu při interakci s vodou

Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit bentonit z ložiska Rokle, voda Josef a voda VŠCHT. Z poskytnutých ex...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kubcová, Veronika (Dissertant)
Other Authors: Zeman, Josef, 1951- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/327653/prif_b/
Cover Image
LEADER 04453ctm a22006737a 4500
001 MUB01000681529
003 CZ BrMU
005 20110811122205.0
008 110621s2011 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
035 |a (ISMU-VSKP)204681 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 55  |x Vědy o Zemi. Geologické vědy  |2 Konspekt  |9 7 
080 |a 550.4  |2 MRF 
080 |a 552.52  |2 MRF 
080 |a 55  |2 MRF 
100 1 |a Kubcová, Veronika  |% UČO 327653  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Bentonite transformation during its interaction with water  |y eng 
245 1 0 |a Transformace bentonitu při interakci s vodou  |h [rukopis] /  |c Veronika Kubcová 
260 |c 2011 
300 |a 32 l. 
500 |a Vedoucí práce: Josef Zeman 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011 
520 2 |a Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit bentonit z ložiska Rokle, voda Josef a voda VŠCHT. Z poskytnutých experimentálních údajů byly vyhodnoceny změny chemického složení vody a bentonitu při jejich vzájemné interakci. Na základě vyhodnocených dat pomocí grafů je popsán vývoj koncentrace látek. Pomocí programu Geochemist´s Workbench® byl vytvořen termodynamický model stability bentonitu při interakci s vodou. Na základě výsledků byly určeny hlavní procesy přeměny bentonitu při interakci s vodou. Složení bentonitu určuje výsledné složení interagující vody, vliv původního složení vody na složení substrátu je zanedbatelné.  |% cze 
520 2 9 |a This Bachelor thesis deals with behaviour of natural bentonite material during its interaction with water. Bentonite is a clayey rock, which is being used as an engineered barrier at building deep nuclear waste storage. Rokle deposit bentonite, water Josef and water VŠCHT were used for the experiments . From provided experimental data changes of chemical composition of water and bentonite during its interaction were evaluated. On the basis of graphically evaluated data the evolution of component concentrations was described. With the aid of program Geochemist´s Workbench® thermodynamic stability model of bentonite interacting with water was prepared. Based on the results the main processes of bentonite changes interacting with water were determined. Bentonite composition determines water composition; influence of original water composition on substrate composition is negligible.  |9 eng 
650 0 7 |a radioaktivní odpad  |7 ph124979  |2 czenas 
650 0 7 |a geochemie  |7 ph120501  |2 czenas 
650 0 7 |a bentonit  |7 ph487816  |2 czenas 
650 0 9 |a radioactive waste  |2 eczenas 
650 0 9 |a geochemistry  |2 eczenas 
650 0 9 |a bentonite  |2 eczenas 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
658 |a Geologie  |b Geologie  |c PřF B-GE GE (GE)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Zeman, Josef,  |d 1951-  |7 jn19990010039  |% UČO 925  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav geologických věd  |7 ko2004226848  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/327653/prif_b/ 
CAT |c 20110621  |l MUB01  |h 0422 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20110629  |l MUB01  |h 1046 
CAT |a HOLA  |b 02  |c 20110811  |l MUB01  |h 1220 
CAT |a HOLA  |b 02  |c 20110811  |l MUB01  |h 1221 
CAT |a HOLA  |b 02  |c 20110811  |l MUB01  |h 1221 
CAT |a HOLA  |b 02  |c 20110811  |l MUB01  |h 1222 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0149 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2026 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1245 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130617  |l MUB01  |h 1441 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130617  |l MUB01  |h 1441 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140115  |l MUB01  |h 1301 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140521  |l MUB01  |h 0802 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140616  |l MUB01  |h 1140 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1145 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1447 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1408 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0200 
CAT |c 20191220  |l MUB01  |h 1301 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 PRFSK  |b ÚK sklad  |3 K-10031  |5 3145351934  |8 20110629  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |q 20180423  |r 20110629  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c ÚK sklad  |d K-10031  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j PRFSK