Transformace bentonitu při interakci s vodou - Kubcová, Veronika (2011)
Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit bentonit z ložiska Rokle, voda Josef a voda VŠCHT. Z poskytnutých experimentálních údajů byly vyhodnoceny změny chemického složení vody a bentonitu při jejich vzájemné interakci. Na základě vyhodnocených dat pomocí grafů je popsán vývoj koncentrace látek. Pomocí programu Geochemist´s Workbench® byl vytvořen termodynamický model stability bentonitu při interakci s vodou. Na základě výsledků byly určeny hlavní procesy přeměny bentonitu při interakci s vodou. Složení bentonitu určuje výsledné složení interagující vody, vliv původního složení vody na složení substrátu je zanedbatelné.