Diverzita vegetace teplomilných doubrav v Českém středohoří

Teplomilné doubravy Českého středohoří byly dosud i přes znalosti o jejich floristickém bohatství poměrně málo prozkoumány po vegetační stránce. Relevantní vegetační studie jsou navíc poměrně starého data. Ve snaze tento stav změnit jsem zde v letech 2008–2010 provedl terénní fytocenologický průzkum...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mazák, Michal, 1980- (Dissertant)
Other Authors: Roleček, Jan, 1976- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/223011/prif_m/
Cover Image
LEADER 06421ctm a22009977a 4500
001 MUB01000681478
003 CZ BrMU
005 20111017134753.0
008 110621s2011 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
035 |a (ISMU-VSKP)185252 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 58  |x Botanika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 582  |2 MRF 
080 |a 581.55  |2 MRF 
080 |a 581.526.42  |2 MRF 
080 |a 58  |2 MRF 
100 1 |a Mazák, Michal,  |d 1980-  |7 mub2011655824  |% UČO 223011  |4 dis 
242 1 0 |a Vegetation diversity of thermophilous oak forests in České středohoří Hills  |y eng 
245 1 0 |a Diverzita vegetace teplomilných doubrav v Českém středohoří  |h [rukopis] /  |c Michal Mazák 
260 |c 2011 
300 |a 61, [17] s. příl. 
500 |a Vedoucí práce: Jan Roleček 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011 
520 2 |a Teplomilné doubravy Českého středohoří byly dosud i přes znalosti o jejich floristickém bohatství poměrně málo prozkoumány po vegetační stránce. Relevantní vegetační studie jsou navíc poměrně starého data. Ve snaze tento stav změnit jsem zde v letech 2008–2010 provedl terénní fytocenologický průzkum, při němž jsem zapsal 93 fytocenologických snímků. Datový soubor jsem klasifikoval pomocí modifikovaného algoritmu Twinspan. Na základě specifického druhového složení, struktury porostů a charakteru stanoviště rozlišuji pět typů teplomilných doubrav: (1) doubravy extrémních stanovišť na pomezí lesa a xerotermního bezlesí, (2) teplomilné doubravy vázané na kyselé substráty, (3) doubravy bílých strání, (4) světlé mezofilní doubravy na málo ukloněných svazích a plošinách ve vyšších nadmořských výškách a (5) xeromezické bazifilní doubravy. Za využití přímé a nepřímé korespondenční analýzy jsem se pomocí měřených proměnných prostředí pokusil nalézt hlavní ekologické faktory určující variabilitu  |% cze 
520 2 9 |a To this day there is still relatively little known about the vegetation diversity of the thermophilous oak forests in the České středohoří hills, even despite acknowledging its floristic richness. In addition, relevant studies are relatively old. In an attempt to change this situation, I carried out phytosociological research in years 2008-2010, during which I collected 93 samples. I classified the data file by using the modified algorithm Twinspan. Based on the species composition, structure of stands and nature of habitat, I distinguish five types of thermophilous oak forests: (1) oak forests of extreme habitats bordering between forest and xerotherm woodless stands, (2) thermophilous oak forests confined to acidic substrates, (3) oak forests on base-rich sediments, (4) light mesophilous oak forest on gentle slopes and plateaus at higher elevations and (5) xeromesic basiphilous oak forests. The method of direct and indirect correspondence analysis helped me to find the key measured e  |9 eng 
650 0 7 |a fytocenologie  |7 ph134789  |2 czenas 
650 0 7 |a lesní rostlinná společenstva  |7 ph115121  |2 czenas 
650 0 7 |a systematická botanika  |7 ph150580  |2 czenas 
650 0 7 |a teplomilné doubravy  |2 CZ-BrMU 
650 0 9 |a forest plant communities  |2 eczenas 
650 0 9 |a phytocenology  |2 eczenas 
650 0 9 |a systematic botany  |2 eczenas 
650 0 9 |a thermophilous oak forests  |2 eCZ-BrMU 
651 7 |a České středohoří (Česko : oblast)  |7 ge131706  |2 czenas 
651 9 |a České středohoří Mountains Region (Czechia)  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
658 |a Biologie  |b Systematická biologie a ekologie  |c PřF N-BI BISE (BISE)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Roleček, Jan,  |d 1976-  |7 mub2011647897  |% UČO 42706  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/223011/prif_m/ 
CAT |c 20110621  |l MUB01  |h 0422 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20110629  |l MUB01  |h 1000 
CAT |a DRIMLOVAX  |b 02  |c 20110629  |l MUB01  |h 1159 
CAT |a DRIMLOVAX  |b 02  |c 20110629  |l MUB01  |h 1207 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110721  |l MUB01  |h 1356 
CAT |a MENSIKOVA  |b 02  |c 20111017  |l MUB01  |h 1347 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0149 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120412  |l MUB01  |h 0937 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120416  |l MUB01  |h 1032 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2026 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120913  |l MUB01  |h 1552 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130211  |l MUB01  |h 1245 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20130226  |l MUB01  |h 2359 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1244 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0848 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0853 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0856 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0742 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0745 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0751 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0934 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1147 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1153 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1159 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1204 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1325 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1328 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1145 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1447 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1408 
CAT |c 20151210  |l MUB01  |h 1513 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151210  |l MUB01  |h 1755 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0200 
CAT |c 20191220  |l MUB01  |h 1301 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0954 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1943 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1206 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOGEO  |b Ústav botaniky a zoologie (BOGEO)  |3 DP 19/2011  |5 3145351929  |4 DPČ: 19-11 -- DP  |8 20110629  |f 78  |f Mimo UK  |r 20110629  |s dar 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOGEO  |b Ústav botaniky a zoologie (BOGEO)  |3 DP 20/2011  |5 3145352398  |4 DPČ: 20-11 -- DP  |8 20110804  |f 78  |f Mimo UK  |r 20110804  |s dar 
AVA |a MED50  |b KUK  |c Ústav botaniky a zoologie (BOGEO)  |d DP 20/2011  |e available  |t K dispozici  |f 2  |g 0  |h N  |i 0  |j BOGEO