Diverzita vegetace teplomilných doubrav v Českém středohoří - Mazák, Michal, 1980- (2011)
Teplomilné doubravy Českého středohoří byly dosud i přes znalosti o jejich floristickém bohatství poměrně málo prozkoumány po vegetační stránce. Relevantní vegetační studie jsou navíc poměrně starého data. Ve snaze tento stav změnit jsem zde v letech 2008-2010 provedl terénní fytocenologický průzkum, při němž jsem zapsal 93 fytocenologických snímků. Datový soubor jsem klasifikoval pomocí modifikovaného algoritmu Twinspan. Na základě specifického druhového složení, struktury porostů a charakteru stanoviště rozlišuji pět typů teplomilných doubrav: (1) doubravy extrémních stanovišť na pomezí lesa a xerotermního bezlesí, (2) teplomilné doubravy vázané na kyselé substráty, (3) doubravy bílých strání, (4) světlé mezofilní doubravy na málo ukloněných svazích a plošinách ve vyšších nadmořských výškách a (5) xeromezické bazifilní doubravy. Za využití přímé a nepřímé korespondenční analýzy jsem se pomocí měřených proměnných prostředí pokusil nalézt hlavní ekologické faktory určující variabilitu