Příprava xylitolu z přírodního materiálu

V této práci popisuji přípravu xylitolu z přírodního materiálu. Teoretická část se zabývá poznatkem, co je xylitol, jeho technologickou i biotechnologickou výrobou a vhodnými kvasinkami pro redukci xylosy na xylitol. Praktická část uvádí přípravu xylitolu z přírodního zdroje. Jako vhodný materiál by...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Rybníčková, Eva (Autor práce)
Další autoři: Pluháček, Ivo (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2010
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/269244/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:V této práci popisuji přípravu xylitolu z přírodního materiálu. Teoretická část se zabývá poznatkem, co je xylitol, jeho technologickou i biotechnologickou výrobou a vhodnými kvasinkami pro redukci xylosy na xylitol. Praktická část uvádí přípravu xylitolu z přírodního zdroje. Jako vhodný materiál byla zvolena sláma pšenice. Sláma byla podrobena alkalické hydrolýze, která vedla k odstranění ligninu. Zbytek nezkonvertované slámy byl po usušení kysele hydrolyzován. Tak byl získán hydrolyzát obsahující pentosy a hexosy. Přítomnost hexosy - glukosy byla zjišťována pomocí biosenzoru a HPLC. Koncentrace xylosy, xylitolu a glukosy pomocí HPLC s refraktometrickým detektorem. Redukce xylosy na xylitol proběhla za účasti imobilizovaných kvasinek druhu Pichia quilliermondi, což jsou kvasinky, které jsou za vhodných podmínek schopné zredukovat xylosu až z 84%. Takovými podmínkami je myšleno snížené množství přítomné glukosy a kyslíku. Obě dvě jmenované látky redukci xylosy částečně inhibují. Lze u ...
In my thesis I describe the production of xylitol, which is made from natural substance. The theoretical part of my thesis is dealing with the finding out what really xylitol is, its technological and biotechnological production and it is also pursuing the appropriate yeasts for the reduction of xylosa to xylitol.The practical part of my thesis shows the production of xylitol out of a natural source. I chose a straw of wheat as the natural source. I made an alkaline hydrolisis to the straw which lead to the disposal of lignin. The rest of the not-converted straw was dried and then it was made an alkaline hydrolisis to it. By this way I gained the hydrolysate containing pentoses and hexoses.The presence of hexose-glucose was detected by biosenzor and HPLC. Concentration of xylosa, xylitol and glucose by HPLC with refractometrical detector. The reduction of xylosa to xylitol was made with the presence of immobilized yeast called Pichia quilliermondi yeast, which is able to reduce xylosa ...
Popis jednotky:Vedoucí práce: Ivo Pluháček
Fyzický popis:56 l.