Příprava xylitolu z přírodního materiálu - Rybníčková, Eva (2010)
V této práci popisuji přípravu xylitolu z přírodního materiálu. Teoretická část se zabývá poznatkem, co je xylitol, jeho technologickou i biotechnologickou výrobou a vhodnými kvasinkami pro redukci xylosy na xylitol. Praktická část uvádí přípravu xylitolu z přírodního zdroje. Jako vhodný materiál byla zvolena sláma pšenice. Sláma byla podrobena alkalické hydrolýze, která vedla k odstranění ligninu. Zbytek nezkonvertované slámy byl po usušení kysele hydrolyzován. Tak byl získán hydrolyzát obsahující pentosy a hexosy. Přítomnost hexosy - glukosy byla zjišťována pomocí biosenzoru a HPLC. Koncentrace xylosy, xylitolu a glukosy pomocí HPLC s refraktometrickým detektorem. Redukce xylosy na xylitol proběhla za účasti imobilizovaných kvasinek druhu Pichia quilliermondi, což jsou kvasinky, které jsou za vhodných podmínek schopné zredukovat xylosu až z 84%. Takovými podmínkami je myšleno snížené množství přítomné glukosy a kyslíku. Obě dvě jmenované látky redukci xylosy částečně inhibují. Lze u ...