Protektivní látky rostlinného původu v prevenci neinfekčních chorob

Velké množství publikovaných studií a vědeckých prací potvrzují, že správná životospráva a především strava patří mezi nejvýznamnější faktory působících v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Tato práce potvrdila přímou souvislost mezi dostatečným příjmem bioaktivních látek obsažených v přírodní f...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bulková, Věra (Dissertant)
Other Authors: Šimůnek, Jan, 1954- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2009.
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/34031/lf_d/
Cover Image
LEADER 05469ctm a22009257a 4500
001 MUB01000590956
003 CZ BrMU
005 20150908210010.0
008 090714s2009 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-12-10 
035 |a (ISMU-VSKP)61064 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 613.2  |2 MRF 
080 |a 616-084  |2 MRF 
080 |a 616.345/.351-006.6  |2 MRF 
080 |a 613  |2 MRF 
100 1 |a Bulková, Věra  |7 ola2008419391  |% UČO 34031  |4 dis 
242 1 0 |a Protective compounds of phytogenic foodstufs in prevention of non-infectioous diseases  |y eng 
245 1 0 |a Protektivní látky rostlinného původu v prevenci neinfekčních chorob  |h [rukopis] /  |c Věra Bulková. 
260 |c 2009. 
300 |a 144 l. +  |e 11 volných příloh. 
500 |a Vedoucí práce: Jan Šimůnek. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009. 
520 2 |a Velké množství publikovaných studií a vědeckých prací potvrzují, že správná životospráva a především strava patří mezi nejvýznamnější faktory působících v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Tato práce potvrdila přímou souvislost mezi dostatečným příjmem bioaktivních látek obsažených v přírodní formě v potravinách a vznikem kolorektálního karcinomu. Zároveň bylo zjištěno, že v povědomí široké veřejnosti stále existují značné nedostatky znalostí správné životosprávy a výživy. Tematika o primární i sekundární prevenci, zvláště důležitost zdravého životního stylu, by měla být zařazena do učebních osnov všech škol, včetně základních. Největším zjištěným nedostatkem ve výživě byla nízká spotřeba ovoce i zeleniny a nadměrná konzumace uzenin. Většina nádorového onemocnění, všetně kolorektálního karcinomu, je způsobena nesprávnou životosprávou, která vede k obezitě, což je rovněž jeden z rizikových faktorů tohoto onemocnění. Významným preventivním opatřením je zajištění dostatečného denního.  |% cze 
520 2 9 |a The aim of this work was to find the correlation between correct nourishment containing protective compounds and decrease of risk of colorectal carcinoma. There was closely mendtioned amount of protective compounds in a different foodstuffs in this study, predominantly of vegetable origin. The statistical questionnaire was used as a method of investigation. On that occasion werw also monitored questions of prevention and common conciousness of healthy nourishment. The aim of the study was to find out the degree of knowledge of helathy lifestyle.  |9 eng 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie (čtyřleté)  |b Hygiena a preventivní lékařství  |c LF D-HY4 HPLE (HYPL)  |2 CZ-BrMU 
650 0 2 |a Antioxidants 
650 0 2 |a Colorectal Neoplasms 
650 0 2 |a Nutrition Assessment 
650 0 2 |a Protective Agents 
650 0 7 |a antioxidancia  |2 czmesh 
650 0 7 |a hodnocení stavu výživy  |2 czmesh 
650 0 7 |a kolorektální nádory  |x prevence a kontrola  |2 czmesh 
650 0 7 |a ochranné látky  |x terapeutické užití  |2 czmesh 
700 1 |a Šimůnek, Jan,  |d 1954-  |7 nlk20010099056  |% UČO 1007  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav preventivního lékařství  |7 kn20030808013  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/34031/lf_d/ 
CAT |c 20090714  |l MUB01  |h 0452 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20090923  |l MUB01  |h 1536 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0233 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1916 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1013 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1216 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20100528  |l MUB01  |h 1316 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20100601  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20100601  |l MUB01  |h 1016 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20100929  |l MUB01  |h 0336 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110215  |l MUB01  |h 1255 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1917 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2326 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111026  |l MUB01  |h 1226 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0127 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1948 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 1114 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130814  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130821  |l MUB01  |h 0709 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140115  |l MUB01  |h 0853 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140220  |l MUB01  |h 1642 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140527  |l MUB01  |h 1655 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140925  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150805  |l MUB01  |h 1539 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1444 
CAT |a PTICHAX  |b 02  |c 20150908  |l MUB01  |h 2100 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1405 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0025 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160906  |l MUB01  |h 1327 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170828  |l MUB01  |h 2347 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171114  |l MUB01  |h 1616 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180801  |l MUB01  |h 1806 
CAT |c 20181210  |l MUB01  |h 1131 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1845 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1010 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0939 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1929 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-12-10 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2009-K-7505  |6 3147042477  |5 3147042477  |8 20100528  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20100528  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2009-K-7505  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD