Protektivní látky rostlinného původu v prevenci neinfekčních chorob - Bulková, Věra (2009)
Velké množství publikovaných studií a vědeckých prací potvrzují, že správná životospráva a především strava patří mezi nejvýznamnější faktory působících v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Tato práce potvrdila přímou souvislost mezi dostatečným příjmem bioaktivních látek obsažených v přírodní formě v potravinách a vznikem kolorektálního karcinomu. Zároveň bylo zjištěno, že v povědomí široké veřejnosti stále existují značné nedostatky znalostí správné životosprávy a výživy. Tematika o primární i sekundární prevenci, zvláště důležitost zdravého životního stylu, by měla být zařazena do učebních osnov všech škol, včetně základních. Největším zjištěným nedostatkem ve výživě byla nízká spotřeba ovoce i zeleniny a nadměrná konzumace uzenin. Většina nádorového onemocnění, všetně kolorektálního karcinomu, je způsobena nesprávnou životosprávou, která vede k obezitě, což je rovněž jeden z rizikových faktorů tohoto onemocnění. Významným preventivním opatřením je zajištění dostatečného denního.