Protektivní látky rostlinného původu v prevenci neinfekčních chorob

Velké množství publikovaných studií a vědeckých prací potvrzují, že správná životospráva a především strava patří mezi nejvýznamnější faktory působících v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Tato práce potvrdila přímou souvislost mezi dostatečným příjmem bioaktivních látek obsažených v přírodní f...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Bulková, Věra (Autor práce)
Další autoři: Šimůnek, Jan, 1954- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2009.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/34031/lf_d/
Obálka
Popis
Shrnutí:Velké množství publikovaných studií a vědeckých prací potvrzují, že správná životospráva a především strava patří mezi nejvýznamnější faktory působících v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Tato práce potvrdila přímou souvislost mezi dostatečným příjmem bioaktivních látek obsažených v přírodní formě v potravinách a vznikem kolorektálního karcinomu. Zároveň bylo zjištěno, že v povědomí široké veřejnosti stále existují značné nedostatky znalostí správné životosprávy a výživy. Tematika o primární i sekundární prevenci, zvláště důležitost zdravého životního stylu, by měla být zařazena do učebních osnov všech škol, včetně základních. Největším zjištěným nedostatkem ve výživě byla nízká spotřeba ovoce i zeleniny a nadměrná konzumace uzenin. Většina nádorového onemocnění, všetně kolorektálního karcinomu, je způsobena nesprávnou životosprávou, která vede k obezitě, což je rovněž jeden z rizikových faktorů tohoto onemocnění. Významným preventivním opatřením je zajištění dostatečného denního.
The aim of this work was to find the correlation between correct nourishment containing protective compounds and decrease of risk of colorectal carcinoma. There was closely mendtioned amount of protective compounds in a different foodstuffs in this study, predominantly of vegetable origin. The statistical questionnaire was used as a method of investigation. On that occasion werw also monitored questions of prevention and common conciousness of healthy nourishment. The aim of the study was to find out the degree of knowledge of helathy lifestyle.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jan Šimůnek.
Fyzický popis:144 l. + 11 volných příloh.