Rok brambor - 2008 /

Mezinárodní rok brambor 2008 byl vyhlášen, aby se zvýšilo povědomí o bramborách a byl zdůrazněn jejich celosvětový význam. Teoretická část práce pojednává o historii brambor, jejich nutriční hodnotě, možných rizicích z konzumace, využití brambor v dietním stravování a nových způsobech pěstování - br...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Čabajová, Kateřina, 1983- (Autor práce)
Další autoři: Matějová, Halina, 1954- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2009
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/136167/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Mezinárodní rok brambor 2008 byl vyhlášen, aby se zvýšilo povědomí o bramborách a byl zdůrazněn jejich celosvětový význam. Teoretická část práce pojednává o historii brambor, jejich nutriční hodnotě, možných rizicích z konzumace, využití brambor v dietním stravování a nových způsobech pěstování - bramborami z ekologického zemědělství a geneticky modifikovanými. Cílem praktické části bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit nejen míru znalostí o bramborách, ale také oblíbenost jednotlivých úprav brambor a okolnosti ohledně jejich nákupu. Z hlediska ztrát živin zjistit nejčastější způsob přípravy vařených brambor a pomocí frekvenčního dotazníku zjistit konzumaci jednotlivých úprav brambor.
The international year of potatoes 2008 was declared to enhance awareness of potatoes and to emphasize their global importance. The theoretical part of the thesis deals with the history of potatoes, their nutritional value, potencional risks conected to their consumption, the use of potatoes in the diet food and with new ways of cultivation - organic potato farming and the genetically modified ones. For the practical part a questionnaire survey was used. The aim of this part was to find out the level of knowledge about potatoes, the popularity of different potato treatments, circumstances of their purchase, measure of consumption of particular potato treatment and to find out the most common way of cooking potatoes in term of loss of nutrients.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Halina Matějová
Fyzický popis:83 listů