Rok brambor - 2008 - Čabajová, Kateřina, 1983- (2009)
Mezinárodní rok brambor 2008 byl vyhlášen, aby se zvýšilo povědomí o bramborách a byl zdůrazněn jejich celosvětový význam. Teoretická část práce pojednává o historii brambor, jejich nutriční hodnotě, možných rizicích z konzumace, využití brambor v dietním stravování a nových způsobech pěstování - bramborami z ekologického zemědělství a geneticky modifikovanými. Cílem praktické části bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit nejen míru znalostí o bramborách, ale také oblíbenost jednotlivých úprav brambor a okolnosti ohledně jejich nákupu. Z hlediska ztrát živin zjistit nejčastější způsob přípravy vařených brambor a pomocí frekvenčního dotazníku zjistit konzumaci jednotlivých úprav brambor.