Živé mikroorganismy v probiotických mléčných výrobcích

Již od minulého století je o bakterie mléčného kvašení velký zájem. Mnohé z těchto bakterií byly označeny jako probiotika. Probiotické bakterie přidávané do potravin se výrazně podílejí na jejich struktuře a chuti. Studie těchto výrobků však ukázaly, že probiotika přežívají v mléčných výrobcích ve v...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kotianová, Michala (Autor práce)
Další autoři: Rittich, Bohuslav, 1946- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/151285/prif_b/
Obálka
LEADER 04640ctm a22007937a 4500
001 MUB01000510055
003 CZ BrMU
005 20080506151827.0
008 070628s2007 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2014-04-16 
035 |a (ISMU-VSKP)129870 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 579  |x Mikrobiologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 579.86/.87  |2 MRF 
080 |a 637.1/.3  |2 MRF 
080 |a 579  |2 MRF 
100 1 |a Kotianová, Michala  |% UČO 151285  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Live microorganisms in probiotic dairy products  |y eng 
245 1 0 |a Živé mikroorganismy v probiotických mléčných výrobcích  |h [rukopis] /  |c Michala Kotianová. 
260 |c 2007. 
300 |a 38 l. 
500 |a Vedoucí práce: Bohuslav Rittich. 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007. 
520 2 |a Již od minulého století je o bakterie mléčného kvašení velký zájem. Mnohé z těchto bakterií byly označeny jako probiotika. Probiotické bakterie přidávané do potravin se výrazně podílejí na jejich struktuře a chuti. Studie těchto výrobků však ukázaly, že probiotika přežívají v mléčných výrobcích ve velmi nízkých počtech, a proto se do většiny mléčných výrobků přidávají živiny. Životaschopnost lze také zvýšit dvoustupňovou fermentací nebo mikroenkapsulací. Rozlišit živé a mrtvé buňky lze různými metodami. Klasická kultivační metoda však není příliš vhodná, neboť neodhalí rozdíl mezi buňkami živými a nekultivovatelnými. Z tohoto důvodu je mnohem vhodnější použít metody molekulárně biologické, které mají mnohem větší rychlost, citlivost a specifitu.  |% cze 
520 2 9 |a Lactic acid bacteria and bifidobacteria have been important for over a century. Many of there are marketed as probiotics. Foods fermented by lactic acid bacteria are rendered safe by presention and have improved textures, flavours and tastes. However, studies have shown low viability of probiotic in dairy products. Viability can be improved by incorporation of micronutrients, two-step fermentation, micro-encapsulation and stress adaption. It is important to asses the viability of these microorganisms to provide health benefits. Clasical methods for determining viability are time consuming. Hence, molecular methods offer speed, sensitivity and specifity.  |9 eng 
650 0 7 |a bakterie mléčného kvašení  |7 ph394385  |2 czenas 
650 0 7 |a mléčné výrobky  |7 ph122920  |2 czenas 
650 0 9 |a dairy products  |2 eczenas 
650 0 9 |a lactic acid bacteria  |2 eczenas 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Biologie  |c PřF B-BI BIOB (BIO)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Rittich, Bohuslav,  |d 1946-  |7 uzp2009465466  |% UČO 1639  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav experimentální biologie  |7 mzk2008412438  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/151285/prif_b/ 
CAT |c 20070628  |l MUB01  |h 0452 
CAT |c 20071001  |l MUB01  |h 0109 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2203 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20080320  |l MUB01  |h 1117 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1813 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1828 
CAT |a JANA  |b 02  |c 20080506  |l MUB01  |h 1518 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0608 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0129 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0151 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1835 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20091219  |l MUB01  |h 0738 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1002 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1132 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0321 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110118  |l MUB01  |h 1402 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1904 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2313 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0102 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120412  |l MUB01  |h 0942 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120412  |l MUB01  |h 0946 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1857 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0906 
CAT |c 20140416  |l MUB01  |h 1201 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1437 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1357 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2247 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0925 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1914 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1126 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2014-04-16 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-11504  |5 3145341230  |8 20080320  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20080320  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-11504  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD