Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině

Expozice populace karcinogenním látkám představuje významný faktor v incidenci nádorových onemocnění. Přitom se odhaduje, že 30-40 procent výskytu rakoviny je preventabilní vhodnou stravou a životním stylem. V zelenině, ovoci, i dalších rostlinách, se nachází bioaktivní látky, nazývané chemoprotekti...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Pešová, Barbora, 1984- (Autor práce)
Další autoři: Lefnerová, Danuše, 1946- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2006
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/101212/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Expozice populace karcinogenním látkám představuje významný faktor v incidenci nádorových onemocnění. Přitom se odhaduje, že 30-40 procent výskytu rakoviny je preventabilní vhodnou stravou a životním stylem. V zelenině, ovoci, i dalších rostlinách, se nachází bioaktivní látky, nazývané chemoprotektiva, které mají schopnost inhibovat, zpomalovat nebo reparovat jednotlivá stádia karcinogeneze. Z antikarcinogenních mechanismů se uplatňuje antioxidace, vliv na diferenciaci buněk, ovlivnění aktivity enzymů podílejících se na detoxikačních pochodech, potenciace apoptózy, vliv na imunitní pochody a řada dalších vlivů. Pozornost se zaměřuje zejména na křížatou zeleninu (brokolice, zelí, růžičková kapusta, květák), která obsahuje isothiokyanát sulforafan a další glukosinoláty. Významný je obsah sirných sloučenin v česneku, lykopen v rajčatech, beta karoten v mrkvi a polyfenoly, karotenoidy, flavonoidy aj. fytochemické látky dalších druhů zelenin.
Exposure of the population to carcinogenic substances represents an important factor in the incidence of tumor disease. It has been estimated that 30-40 percent of all cancers can be prevented by lifestyle and dietary measures alone. In various kinds of vegetables, fruits and other plants are bioactive substances, reffered to as chemopreventers, which have ability to inhibit or repair several phase of carcinogenesis. Protective mechanism in a cancer prevention include antioxidation, effect on cell differentiation, activity of detoxifying enzymes, induce of apoptosis, effect on imunity processes etc. The best protective effect was found with cruciferous vegetable (broccoli, cabbage, Brussels sprouts, cauliflower) which contain sulforaphane, an isothiocyanate compound, and other glucosinolates. Important are organosulfur compounds in a garlic, lycopene in tomatoes, beta carotene in carrots and polyphenols, carotenoids, flavonoids and other ph\tochemicals in the next vegetable.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Danuše Lefnerová
Fyzický popis:51, [13] l.