Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině - Pešová, Barbora, 1984- (2006)
Expozice populace karcinogenním látkám představuje významný faktor v incidenci nádorových onemocnění. Přitom se odhaduje, že 30-40 procent výskytu rakoviny je preventabilní vhodnou stravou a životním stylem. V zelenině, ovoci, i dalších rostlinách, se nachází bioaktivní látky, nazývané chemoprotektiva, které mají schopnost inhibovat, zpomalovat nebo reparovat jednotlivá stádia karcinogeneze. Z antikarcinogenních mechanismů se uplatňuje antioxidace, vliv na diferenciaci buněk, ovlivnění aktivity enzymů podílejících se na detoxikačních pochodech, potenciace apoptózy, vliv na imunitní pochody a řada dalších vlivů. Pozornost se zaměřuje zejména na křížatou zeleninu (brokolice, zelí, růžičková kapusta, květák), která obsahuje isothiokyanát sulforafan a další glukosinoláty. Významný je obsah sirných sloučenin v česneku, lykopen v rajčatech, beta karoten v mrkvi a polyfenoly, karotenoidy, flavonoidy aj. fytochemické látky dalších druhů zelenin.