Saccharide-recognizing proteins involved in pathogenesis /
Lektiny jsou proteiny nebo glykoproteiny neimunitního původu, které rozpoznávají a reverzibilně vážou sacharidy. Uplatňují se při rozpoznávacích procesech u řady fyziologických a patologických procesů. U patogenních organismů jsou lektiny zodpovědné za rozpoznávání a adhezi k hostitelské tkáni. Deta...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Angličtina |
Vydáno: |
2018
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/ywm1n/ |
Shrnutí: | Lektiny jsou proteiny nebo glykoproteiny neimunitního původu, které rozpoznávají a reverzibilně vážou sacharidy. Uplatňují se při rozpoznávacích procesech u řady fyziologických a patologických procesů. U patogenních organismů jsou lektiny zodpovědné za rozpoznávání a adhezi k hostitelské tkáni. Detailní znalost vlastností a specifit těchto lektinů je tak důležitá pro léčbu infekčních nemocí. Dizertační práce se zabývá studiem lektinů z podmíněného patogenu Aspergillus fumigatus (původce aspergilózy u imunodeficientních pacientů) a charakterizací proteinu AB21 z žampionu dvouvýtrusého (Agaricus bisporus). Lectins are proteins or glycoproteins of non-immune origin, which recognize and bind reversibly to diverse sugar structures. They are involved in the recognition events in a variety of physiological and pathological processes. In the pathogenic organisms, lectins are responsible for recognition and adhesion to the host tissue. Detailed knowledge of the properties and specificities of these lectins is therefore important for the treatment of infection diseases. The thesis deals with the study of lectins from an opportunistic human pathogen Aspergillus fumigatus (causing agent of aspergillosis in the immunocompromised patients), and the characterization of protein AB21 from the white button mushroom Agaricus bisporus. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Michaela Wimmerová |
Fyzický popis: | 127 stran |