Saccharide-recognizing proteins involved in pathogenesis - Komárek, Jan (2018)
Lektiny jsou proteiny nebo glykoproteiny neimunitního původu, které rozpoznávají a reverzibilně vážou sacharidy. Uplatňují se při rozpoznávacích procesech u řady fyziologických a patologických procesů. U patogenních organismů jsou lektiny zodpovědné za rozpoznávání a adhezi k hostitelské tkáni. Detailní znalost vlastností a specifit těchto lektinů je tak důležitá pro léčbu infekčních nemocí. Dizertační práce se zabývá studiem lektinů z podmíněného patogenu Aspergillus fumigatus (původce aspergilózy u imunodeficientních pacientů) a charakterizací proteinu AB21 z žampionu dvouvýtrusého (Agaricus bisporus).