Prídatné látky v potravinách: prínosy a zdravotné riziká /

Nasledujúca diplomová práca pojednáva o riziku a výhodách použitia prídavných látok v potravinách a ich celkovej prijateľnosti. Teoretická časť rieši v širšom kontexte bezpečnost a zdravotnú vhodnost prídavných látok. Zaoberá sa aspektami, ktoré formujú náhľad verejnosti na danú problematiku. Práca...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Pažická, Patrícia (Dissertant)
Other Authors: Peřina, Aleš, 1973- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2018
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/ysohg/
Cover Image
LEADER 04373ctm a22007097i 4500
001 MUB01006419510
003 CZ BrMU
005 20190404100720.0
008 180613s2018 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-06-17 
035 |a (ISMU-VSKP)300649 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD002 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 613.26/.29  |2 MRF 
080 |a 613.2  |2 MRF 
100 1 |a Pažická, Patrícia  |% UČO 394981  |4 dis  |* [absolvent LF MU] 
242 1 0 |a Food additives: benefits and health risks  |y eng 
245 1 0 |a Prídatné látky v potravinách: prínosy a zdravotné riziká /  |c Patrícia Pažická 
246 3 0 |a Přídatné látky v potravinách: přínosy a zdravotní rizika 
264 0 |c 2018 
300 |a 121 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Aleš Peřina 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018 
520 2 |a Nasledujúca diplomová práca pojednáva o riziku a výhodách použitia prídavných látok v potravinách a ich celkovej prijateľnosti. Teoretická časť rieši v širšom kontexte bezpečnost a zdravotnú vhodnost prídavných látok. Zaoberá sa aspektami, ktoré formujú náhľad verejnosti na danú problematiku. Práca sa postupne dostáva až k problematike prehodnocovania bezpečnosti prídavných látok úradom EFSA, ktorej súčasťou sú stanoviská ku karcinogenite, hypersenzitívnym reakciám a vplyve na hyperaktivitu u detí. Praktická časť má za cieľ formou dotazníkového šetrenia zodpovedať otázku vplyvu študijného zamerania vysokoškolských študentov na vnímanie rizika, výhod a celkovej prijateľnosti použitia prídavných látok.  |% cze 
520 2 9 |a The thesis „Food additives: benefits and health risks” deals closely with risks and benefits of its use and presence in foods. Theoretical part comprises of broad context on safety and wholesomness of food additives. It points out aspects forming public view on this topic. Next part is about EFSAs re-evaluation process and its stance towards carcinogenity, hypersensitivity and hyperactivity in context of food additives. Practical part is aimed to answer the question of connection between study orientation and risk/benefit perception and overall acceptance of food additives. It also deals with the respondent interest in topic, identifies most rejected additives and finds out tendency to search for information.  |9 eng 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Specializace ve zdravotnictví  |b Nutriční specialista  |c LF N-SZ NUT (NUT)  |2 CZ-BrMU 
650 0 2 |a Dietary Supplements 
650 0 2 |a Food Safety 
650 0 7 |a bezpečnost potravin  |2 czmesh 
650 0 7 |a potravní doplňky  |2 czmesh 
700 1 |a Peřina, Aleš,  |d 1973-  |7 xx0026816  |% UČO 18452  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav podpory a ochrany zdraví  |7 mub20211111458  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/ysohg/ 
CAT |c 20180613  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180802  |l MUB01  |h 1152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1536 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1538 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181023  |l MUB01  |h 0812 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20190404  |l MUB01  |h 1007 
CAT |c 20190617  |l MUB01  |h 1026 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200304  |l MUB01  |h 0942 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1848 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 1113 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 2210 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200914  |l MUB01  |h 1457 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201013  |l MUB01  |h 1200 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210106  |l MUB01  |h 2342 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a VARTECKAX  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210423  |l MUB01  |h 2355 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1029 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2015 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-06-17 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-16477  |6 3147079977  |5 3147079977  |8 20190404  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20190404  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-16477  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD