Označování alergenů na potravinách a pokrmech z pohledu spotřebitelů /

Diplomová práce se zabývá označováním alergenů na potravinách a pokrmech z pohledu spotřebitele. Teoretická část se zabývá jednotlivými imunopatologickými reakcemi a potravinovou alergií včetně diagnostiky, projevů a léčby. Dále se zabývá jednotlivými potravinovými alergeny a vztahy mezi nimi. V nep...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Pazdera, Libor (Autor práce)
Další autoři: Peřina, Aleš, 1973- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/393298/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Diplomová práce se zabývá označováním alergenů na potravinách a pokrmech z pohledu spotřebitele. Teoretická část se zabývá jednotlivými imunopatologickými reakcemi a potravinovou alergií včetně diagnostiky, projevů a léčby. Dále se zabývá jednotlivými potravinovými alergeny a vztahy mezi nimi. V neposlední řadě uvádí označování alergenů na potravinách a pokrmech uvedených v legislativě. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření, které se zabývalo názorem alergických jedinců na označování alergenů na potravinách a pokrmech. Klíčové je zjištění, že při plném respektování povinného značení ze strany výrobců nedochází k dostatečnému pokrytí informačních potřeb osob, které trpí některým typem potravinové alergie.
The thesis deals with the labeling of allergens on food and meals from a consumer perspective. The theoretical part deals with particular immunopathological reactions and food allergy, including diagnosis, symptoms and treatment. It also deals with the particular food allergens and the relations between them. Finally, it provides the labeling of allergens on food and meals specified in the legislation. The practical part includes the results of the survey dealing with opinion of allergic individuals on allergen labeling on foods and meals. The key finding is that while fully respecting the mandatory labeling by manufacturers not sufficiently meet the information needs of people who suffer from some type of food allergy.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Aleš Peřina
Fyzický popis:96 listů