Označování alergenů na potravinách a pokrmech z pohledu spotřebitelů - Pazdera, Libor (2016)
Diplomová práce se zabývá označováním alergenů na potravinách a pokrmech z pohledu spotřebitele. Teoretická část se zabývá jednotlivými imunopatologickými reakcemi a potravinovou alergií včetně diagnostiky, projevů a léčby. Dále se zabývá jednotlivými potravinovými alergeny a vztahy mezi nimi. V neposlední řadě uvádí označování alergenů na potravinách a pokrmech uvedených v legislativě. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření, které se zabývalo názorem alergických jedinců na označování alergenů na potravinách a pokrmech. Klíčové je zjištění, že při plném respektování povinného značení ze strany výrobců nedochází k dostatečnému pokrytí informačních potřeb osob, které trpí některým typem potravinové alergie.