Vitamin C z pohledu nutričního terapeuta /

Teoretická část bakalářské práce shrnuje současné poznatky z epidemiologických studií souvisejících s vitaminem C. Objasňuje metabolismus, absorpci, distribuci v těle a exkreci. Zaměřuje se na zdroje a deficit, na biologickou dostupnost a na vliv technologické úpravy potravin na vitamin C. Značná čá...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Navrátilová, Adriana (Autor práce)
Další autoři: Zvěřina, Ondřej (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/424919/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Teoretická část bakalářské práce shrnuje současné poznatky z epidemiologických studií souvisejících s vitaminem C. Objasňuje metabolismus, absorpci, distribuci v těle a exkreci. Zaměřuje se na zdroje a deficit, na biologickou dostupnost a na vliv technologické úpravy potravin na vitamin C. Značná část teoretické práce se zabývá vztahem vitaminu C k nachlazení, sideropenické anémii, diabetu mellitu, nádorovému a neurodegenerativnímu onemocnění, krevnímu tlaku a kouření. Praktická část obsahuje tři kazuistiky osob rizikových skupin z hlediska nedostatečného příjmu vitaminu C.
The theoretical part of this bachelor thesis includes general findings obtained from epidemiological studies on vitamin C. It describes metabolism, absorption, distribution and excretion of vitamin C. It focuses on resources and deficiency of vitamin C, its bioavailability in a human body and the effect of technological processing of foodstuff on vitamin C. Theoretical part also describes studies relation between vitamin C and common cold, iron deficiency anemia, diabetes mellitus, tumor and neurodegenerative disease, blood pressure and smoking. The practical part contains three case studies of people at risk of inadequate intake of vitamin C.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Ondřej Zvěřina
Fyzický popis:82 listů