Krátkodobé hladovění a jeho vliv na organismus /

Bakalářská práce se zabývá vlivem krátkodobého hladovění na organismus. První kapitola nabízí bližší seznámení se základními pojmy a popisuje roli hladovění v historických i současných souvislostech. Nejobsáhlejší kapitola je věnována metabolismu živin v době hladovění, a to i na úrovni jednotlivých...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Pěchová, Marie (Autor práce)
Další autoři: Bischofová, Svatava, 1984- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/424797/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Bakalářská práce se zabývá vlivem krátkodobého hladovění na organismus. První kapitola nabízí bližší seznámení se základními pojmy a popisuje roli hladovění v historických i současných souvislostech. Nejobsáhlejší kapitola je věnována metabolismu živin v době hladovění, a to i na úrovni jednotlivých orgánů. Část práce je věnovaná i populárním stravovacím stylům, které využívají metod přerušovaného hladovění. Závěr teoretické části nabízí souhrn výsledků vědeckých studií, které se v posledních letech vlivem hladovění na organismus zabývaly. Praktická část spočívá v experimentu na malé skupině dobrovolníků, která byla vystavena simulovaným podmínkám hladovění. Cílem bylo srovnat teoretické poznatky se skutečnou odezvou organismu a poukázat na individuální rozdíly v metabolismu živin v průběhu hladovění.
This bachelor’s thesis deals with the effect of short-term fasting on the body. The first chapter focuses on a closer acquaintance with the terms and describes the role of hunger in historical and current contexts. The most comprehensive chapter deals with metabolism of fasting and metabolic pathways of each organs. The thesis also focuses on the popular eating patterns that include intermittent fasting. In the end of the theoretical part, there is a summary of studies published in recent years which deals with the effect of short-term fasting on human body. The practical part of the thesis consisted of an experiment with small group of volunteers. The aim is to compare theoretical knowledge with the real response of the human body and to highlight the individual differences in metabolism of nutrients during fasting.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Svatava Bischofová
Fyzický popis:80 + 3 listy nečíslované přílohy