Krátkodobé hladovění a jeho vliv na organismus - Pěchová, Marie (2016)
Bakalářská práce se zabývá vlivem krátkodobého hladovění na organismus. První kapitola nabízí bližší seznámení se základními pojmy a popisuje roli hladovění v historických i současných souvislostech. Nejobsáhlejší kapitola je věnována metabolismu živin v době hladovění, a to i na úrovni jednotlivých orgánů. Část práce je věnovaná i populárním stravovacím stylům, které využívají metod přerušovaného hladovění. Závěr teoretické části nabízí souhrn výsledků vědeckých studií, které se v posledních letech vlivem hladovění na organismus zabývaly. Praktická část spočívá v experimentu na malé skupině dobrovolníků, která byla vystavena simulovaným podmínkám hladovění. Cílem bylo srovnat teoretické poznatky se skutečnou odezvou organismu a poukázat na individuální rozdíly v metabolismu živin v průběhu hladovění.