Nutriční znalosti u dospělých s hypercholesterolemii /

Hypercholesterolemie je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa hraje v léčbě hypercholesterolemie významnou roli. Předpokladem úspěšné změny stravovacích návyků jsou dobré nutriční znalosti pacientů trpících tímto onemocněním. Začátek teoretické části prác...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Gajdečková, Adéla (Autor práce)
Další autoři: Mottlová, Alena (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/410956/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Hypercholesterolemie je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa hraje v léčbě hypercholesterolemie významnou roli. Předpokladem úspěšné změny stravovacích návyků jsou dobré nutriční znalosti pacientů trpících tímto onemocněním. Začátek teoretické části práce je zaměřen na cholesterol, hypercholesterolemii a její formy. Pozornost je věnována také léčbě onemocnění hypercholesterolemií s podrobnějším zaměřením na problematiku výživy. Popisován je zejména význam nutriční edukace a nutričních znalostí pro změnu stravovacích návyků a vliv této změny na hladinu cholesterolu v krvi. Praktická část se věnuje průzkumu základních znalostí dietních zásad a jejich dodržování u dospělých s hypercholesterolemií. Zjišťováno je také, do jaké míry se znalosti a dodržování dietních zásad liší ve skupinách pacientů poučených o výživě při hypercholesterolemii a pacientů nepoučených.
Hypercholesterolemia is one of the most significant risk factors for cardiovascular diseases. Nutrition is of major importance by treatment of hypercholesterolemia. Good nutritional knowledge of patients suffering from this disease is a prerequisite for any successful dietary change. The beginning of the theoretical part of this thesis is focused on cholesterol, hypercholesterolemia and its forms. The treatment of hypercholesterolemia is also discussed, with a further focus on nutrition issues. Throughout, the most crucial point is the importance of nutrition education and nutrition knowledge for dietary changes and the influence of such changes on blood cholesterol content. The practical part focuses on a survey regarding basic knowledge of dietary rules and their observance by adult hypercholesterolemia patients. It is also discovered to what extent the knowledge of dietary rules and their observance differs in the groups of patients who have been educated about nutrition by hypercholesterolemia.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Alena Mottlová
Fyzický popis:92 listů