Nutriční znalosti u dospělých s hypercholesterolemii - Gajdečková, Adéla (2016)
Hypercholesterolemie je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa hraje v léčbě hypercholesterolemie významnou roli. Předpokladem úspěšné změny stravovacích návyků jsou dobré nutriční znalosti pacientů trpících tímto onemocněním. Začátek teoretické části práce je zaměřen na cholesterol, hypercholesterolemii a její formy. Pozornost je věnována také léčbě onemocnění hypercholesterolemií s podrobnějším zaměřením na problematiku výživy. Popisován je zejména význam nutriční edukace a nutričních znalostí pro změnu stravovacích návyků a vliv této změny na hladinu cholesterolu v krvi. Praktická část se věnuje průzkumu základních znalostí dietních zásad a jejich dodržování u dospělých s hypercholesterolemií. Zjišťováno je také, do jaké míry se znalosti a dodržování dietních zásad liší ve skupinách pacientů poučených o výživě při hypercholesterolemii a pacientů nepoučených.