Spalovače tuků /

Spalovače tuků jsou v současné době populárními doplňky stravy jak pro redukci hmotnosti, tak jako součást sportovní přípravy. Teoretická část práce identifikuje látky řazené mezi spalovače tuků a shrnuje současné informace o nich s cílem popsat mechanizmus jejich účinku a zhodnotit klinický význam...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Širc, Petr (Dissertant)
Other Authors: Pruša, Tomáš, 1980- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/394895/lf_b/
Cover Image
Description
Summary:Spalovače tuků jsou v současné době populárními doplňky stravy jak pro redukci hmotnosti, tak jako součást sportovní přípravy. Teoretická část práce identifikuje látky řazené mezi spalovače tuků a shrnuje současné informace o nich s cílem popsat mechanizmus jejich účinku a zhodnotit klinický význam na základě dostupných studií. V praktické části práce byla ověřena účinnost extraktu ze zeleného čaje v kombinaci s kofeinem na složení těla u vybraných 20 vytrvalostních sportovců rozdělených na 2 skupiny. Po dobu 3 týdnů první skupina užívala účinné látky a druhá placebo. Změny složení těla byly sledovány na základě antropometrického měření, kaliperace a provedení bioimpedanční analýzy těla pomocí přístroje InBody 230®. Respondenti byli dále dotazováni na znalosti či zkušenosti se spalovači tuků a pomocí dotazníků byl sledován jejich obvyklý příjem kofeinu a obvyklá intenzita a objem cvičení. Výsledky neukázaly statisticky významné rozdíly ve sledovaných parametrech mezi výzkumnou a kontrolní skupinou.
Fat burners are currently quite popular dietary supplements used for weight reduction as well as a part of sport training. The theoretical part of the thesis aims to identify various substances that are classified as fat burners, to sum up information about mechanisms of their operation and to evaluate their clinical importance on a basis of available studies. In the practical part of the thesis an efficiency of green tea extract in combination with caffeine on changes in body composition of the target group was examined. Twenty endurance sportsmen divided into two groups took mixture of green tea extract with caffeine or placebo during three weeks. Changes in body composition were monitored on a basis of anthropometric measurements, caliperation and bioimpedance analysis using InBody 230®. The members of the target group were questioned about their knowledge and experience with fat burners, usual caffeine intake, intensity and amount of exercise in a questionaire. Results did not show any statistically significant differences among monitored parameters between experimental and control group.
Item Description:Vedoucí práce: Tomáš Pruša
Physical Description:170 listů, 20 listů nečíslovaných příloh