Spalovače tuků - Širc, Petr (2015)
Spalovače tuků jsou v současné době populárními doplňky stravy jak pro redukci hmotnosti, tak jako součást sportovní přípravy. Teoretická část práce identifikuje látky řazené mezi spalovače tuků a shrnuje současné informace o nich s cílem popsat mechanizmus jejich účinku a zhodnotit klinický význam na základě dostupných studií. V praktické části práce byla ověřena účinnost extraktu ze zeleného čaje v kombinaci s kofeinem na složení těla u vybraných 20 vytrvalostních sportovců rozdělených na 2 skupiny. Po dobu 3 týdnů první skupina užívala účinné látky a druhá placebo. Změny složení těla byly sledovány na základě antropometrického měření, kaliperace a provedení bioimpedanční analýzy těla pomocí přístroje InBody 230®. Respondenti byli dále dotazováni na znalosti či zkušenosti se spalovači tuků a pomocí dotazníků byl sledován jejich obvyklý příjem kofeinu a obvyklá intenzita a objem cvičení. Výsledky neukázaly statisticky významné rozdíly ve sledovaných parametrech mezi výzkumnou a kontrolní skupinou.