Porovnání metod izolace a detekce virů z pitné a užitkové vody /

Šíření virů způsobujících alimentární infekce nejčastěji probíhá prostřednictvím mezilidského kontaktu, významný podíl na jejich šíření má však i přenos prostřednictvím kontaminované vody, která může být následně zdrojem sekundárních kontaminací potravin. Metody pro izolaci a detekci virů tak hrají...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Hrdý, Jakub (Autor práce)
Další autoři: Vašíčková, Petra (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/375735/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Šíření virů způsobujících alimentární infekce nejčastěji probíhá prostřednictvím mezilidského kontaktu, významný podíl na jejich šíření má však i přenos prostřednictvím kontaminované vody, která může být následně zdrojem sekundárních kontaminací potravin. Metody pro izolaci a detekci virů tak hrají klíčovou roli při průkazu těchto patogenů a při stanovení případných rizik, která se pojí s užíváním pitné a užitkové vody. Testování vod na přítomnost virových patogenů nepatří mezi standardně prováděné procedury, což spolu s nedostatkem standardizovaných protokolů pro izolaci a detekci různých skupin virů z vodního prostředí představuje problém a může vést k podcenění případných rizik. Různé přístupy jsou navíc často úzce aplikovatelné, a proto je zapotřebí optimalizovat metody pro daný typ vod a konkrétní virové agens. Tato práce je věnovaná problematice izolačních a detekčních metod virů z pitné a užitkové vody. Klade za cíl uvést přehled v současnosti nejpoužívanějších metod pro citlivo
The spread of foodborne viruses occurs most often through interpersonal contact. A significant share of their transmission has, however, transmission through contaminated water which can then be additionally a source of a secondary contamination of food. The methods for the isolation and detection of these viruses play a key role in detection of these pathogens and in determination of the potential risks that are associated with use of potable and industrial water. Testing the waters for the presence of viral pathogens is not a standard procedure, which together with the lack of standardized protocols for the isolation and the detection of various groups of viruses from aquatic environments poses a problem and may lead to a significant underestimation of the potential risks. Various approaches are moreover often narrowly applicable, and thus it is necessary to optimize the method for the specific matrix and viral agents. This thesis is focused on the isolation and the detection methods
Popis jednotky:Vedoucí práce: Petra Vašíčková
Fyzický popis:76 listů