Potravinové preference pacientů s NIDDM /

Diplomová práce se zabývá preferencemi potravin u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří nejsou léčeni inzulinem (NIDDM, non-inzulin dependentní diabetes mellitus). V teoretické části je popsána diagnostika, léčba a prevence diabetu, vývoj chuťových preferencí během ontogeneze, dále pak faktory...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Doložílková, Veronika (Autor práce)
Další autoři: Brázdová, Zuzana, 1957- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/356612/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Diplomová práce se zabývá preferencemi potravin u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří nejsou léčeni inzulinem (NIDDM, non-inzulin dependentní diabetes mellitus). V teoretické části je popsána diagnostika, léčba a prevence diabetu, vývoj chuťových preferencí během ontogeneze, dále pak faktory, které mají vliv na oblibu potravin (jako je např. vliv rodiny, kultury, cena potravin, výše příjmu, znalosti atd.), a nakonec dodržování diabetické diety. Praktická část je věnována výsledkům dotazníkového šetření provedeného u 52 pacientů s NIDDM a 52 osob bez diagnózy diabetu mellitu. Cílem práce bylo porovnat potravinové preference u těchto osob.
This thesis deals about the food preferences in patients with diabetes mellitus type 2, who are not treated by insulin (NIDDM, non-insulin dependent diabetes mellitus). In theoretical part is described diagnosis, treatment and prevention of diabetes, development of food preference during ontogenesis. Further, there are mentioned factors which affect food preference (eg. family, culture, food price, salary, knowledge, etc.) and adherence to diabetic diet. The practical part contains results of a questionnaire survey cases of patients with NIDDM and people without diabetes. The aim of this thesis was to compare food preferences between these two samples.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Zuzana Derflerová Brázdová
Fyzický popis:96 listů