Potravinové preference pacientů s NIDDM - Doložílková, Veronika (2015)
Diplomová práce se zabývá preferencemi potravin u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří nejsou léčeni inzulinem (NIDDM, non-inzulin dependentní diabetes mellitus). V teoretické části je popsána diagnostika, léčba a prevence diabetu, vývoj chuťových preferencí během ontogeneze, dále pak faktory, které mají vliv na oblibu potravin (jako je např. vliv rodiny, kultury, cena potravin, výše příjmu, znalosti atd.), a nakonec dodržování diabetické diety. Praktická část je věnována výsledkům dotazníkového šetření provedeného u 52 pacientů s NIDDM a 52 osob bez diagnózy diabetu mellitu. Cílem práce bylo porovnat potravinové preference u těchto osob.