Kombinované diety při celiakii /

Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kombinovaných diet při celiakii za současné přítomnosti jiného onemocnění, které s sebou přináší další dietní omezení. První kapitola stručně uvádí do problematiky celiakie samotné. Následující kapitoly se pak věnují kombinacím s diabetem mellitem I. typ...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Krobot, Martin (Autor práce)
Další autoři: Hýsková, Petra, 1981- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/411099/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kombinovaných diet při celiakii za současné přítomnosti jiného onemocnění, které s sebou přináší další dietní omezení. První kapitola stručně uvádí do problematiky celiakie samotné. Následující kapitoly se pak věnují kombinacím s diabetem mellitem I. typu, laktózovou intolerancí, potravinovými alergiemi a nespecifickými střevními záněty, a to jak z pohledu patofyziologického, tak z pohledu léčebné výživy. Cílem je vytvořit strukturovaný přehled dietních doporučení, jejichž účelem je poskytnout pacientovi stravu pestrou a zároveň plnohodnotnou co do obsahu makronutrientů i mikronutrientů. Praktická část této práce je pak zaměřena na analýzu jídelníčku a hodnocení stravovacích návyků pacientů trpících celiakií a některou z uvedených přidružených chorob.
This bachelor’s thesis deals with the issues of combined diets in celiac disease present with another disease carrying another diet restrictions at the same time. The first chapter introduces briefly the issue of celiac disease itself. The following chapters are then focused on combinations with type I diabetes mellitus, lactose intolerance, food allergies and inflammatory bowel diseases from both pathophysiological and medical nutritional point of view. The aim is to establish a structured review of dietary recommendations with the purpose of providing the patient with varied diet adequate in terms of macronutrients and micronutrients. The practical part is focused on analyzing the dietary regimen and dietary habits of patients suffering from celiac disease and some of the associated diseases listed above.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Petra Hýsková
Fyzický popis:83 listů