Kombinované diety při celiakii - Krobot, Martin (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kombinovaných diet při celiakii za současné přítomnosti jiného onemocnění, které s sebou přináší další dietní omezení. První kapitola stručně uvádí do problematiky celiakie samotné. Následující kapitoly se pak věnují kombinacím s diabetem mellitem I. typu, laktózovou intolerancí, potravinovými alergiemi a nespecifickými střevními záněty, a to jak z pohledu patofyziologického, tak z pohledu léčebné výživy. Cílem je vytvořit strukturovaný přehled dietních doporučení, jejichž účelem je poskytnout pacientovi stravu pestrou a zároveň plnohodnotnou co do obsahu makronutrientů i mikronutrientů. Praktická část této práce je pak zaměřena na analýzu jídelníčku a hodnocení stravovacích návyků pacientů trpících celiakií a některou z uvedených přidružených chorob.