Stravování při směnném provozu /

Tato práce se zabývá stravováním při směnném provozu. Směnný provoz je využíván v různých odvětvích, stále větší procento populace je tímto způsobem zaměstnáno. Práce na směny negativně ovlivňuje psychické i fyzické zdraví pracovníka. Problémy s pravidelným a vhodným stravováním při směnném provozu...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Dubová, Kateřina (Autor práce)
Další autoři: Hrubá, Drahoslava, 1938- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/418048/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato práce se zabývá stravováním při směnném provozu. Směnný provoz je využíván v různých odvětvích, stále větší procento populace je tímto způsobem zaměstnáno. Práce na směny negativně ovlivňuje psychické i fyzické zdraví pracovníka. Problémy s pravidelným a vhodným stravováním při směnném provozu jsou pouze zlomkem komplikací, se kterými se zaměstnanec na směny potýká. Tato práce je úvodníkem do rozsáhlé problematiky, která se zabývá narušenými cirkadiánními rytmy a jejich vlivem na gastrointestinální trakt. Také se zabývá hormonem melatoninem, jeho vlivem na gastrointestinální trakt a různá onemocnění. A dále jaký má vliv směnování na metabolismus, pohyb i stravování. Kromě teoretické části napsané na podkladě prostudované odborné literatury, bylo provedeno šetření na malém souboru dobrovolníků v jednom chemickém závodě.
The thesis focuses on food intake and diet during shift work. Shift work is more and more common at different work fields and there is an increasing number of shift workers in our population. Shift work negatively influences psychical and physical health of a worker. Eating disturbancies are part of the health problems related to shift work. The purpose of this thesis is to introduce a topic area of biorhythms and circadian rhythms and how their disruption influences digestive system and various diseases. The thesis also focuses on influence of shift work on metabolism, on exercises and on diet. Except of the theoretical part created by the study of scientific references, the practical study was made with a small group of volunteers - shift workers in one chemical factory.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Drahoslava Hrubá
Fyzický popis:86 listů