Stravování při směnném provozu - Dubová, Kateřina (2015)
Tato práce se zabývá stravováním při směnném provozu. Směnný provoz je využíván v různých odvětvích, stále větší procento populace je tímto způsobem zaměstnáno. Práce na směny negativně ovlivňuje psychické i fyzické zdraví pracovníka. Problémy s pravidelným a vhodným stravováním při směnném provozu jsou pouze zlomkem komplikací, se kterými se zaměstnanec na směny potýká. Tato práce je úvodníkem do rozsáhlé problematiky, která se zabývá narušenými cirkadiánními rytmy a jejich vlivem na gastrointestinální trakt. Také se zabývá hormonem melatoninem, jeho vlivem na gastrointestinální trakt a různá onemocnění. A dále jaký má vliv směnování na metabolismus, pohyb i stravování. Kromě teoretické části napsané na podkladě prostudované odborné literatury, bylo provedeno šetření na malém souboru dobrovolníků v jednom chemickém závodě.