Nové možnosti metody zjišťování výživových zvyklostí v kohortové studii
Bakalářská práce se věnuje jedné z metod zjišťování nutriční spotřeby. Metoda výživových zvyklostí (Food Frequency Questionnaire, resp Semiquantitative Food Frequency Questionnaire) umožňuje rychlé a nenáročné semikvantitativní vyhodnocení. Pro metodu jsou definována omezení a identifikovány potenci...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2014
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/96705/lf_b_b1/ |
Shrnutí: | Bakalářská práce se věnuje jedné z metod zjišťování nutriční spotřeby. Metoda výživových zvyklostí (Food Frequency Questionnaire, resp Semiquantitative Food Frequency Questionnaire) umožňuje rychlé a nenáročné semikvantitativní vyhodnocení. Pro metodu jsou definována omezení a identifikovány potenciálních zdroje chyb metody v kohortové studii. Jelikož součástí zpracování dat z frekvenčních dotazníků je databáze nutričních hodnot, jsou popsány zahraniční referenční databáze a databáze v České republice a na Slovensku. V praktické části je předložen návrh metodiky retrospektivního hodnocení výživových zvyklostí v kohortové studii. Uvedeny jsou také možnosti validace na 24hodinový recall, návrh na vyhodnocení pomocí nutriční databáze a význam atlasu porcí pro frekvenční dotazníky. Návrh metodiky zpracování nutričních dat z frekvenčních dotazníků bude podkladem pro možnou budoucí kohortovou studii. Theme of the thesis is one of dietary assessment methods, the semiquantitative food frequency questionnaire. The method enables fast and inexpensive assessment. Each method has its strengths, weaknesses and limitations which are described just as the potential source of bias in cohort study. Processing data from semiquantitative food frequency questionnaire requires nutrient databases. The second part of theory focused on reference nutrient databases and the Czech nutrient database. The practical part has made a proposal for methods of retrospective assessment of dietary intake using semiquantitative food frequency questionnaire in cohort studies. The parts of the proposal are also a validation using 24h-recall, data processing using nutrient database and an implementation of food photographs. The proposal for methods of assessment of dietary intake can be prepared for a new cohort study. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Pavel Čupr |
Fyzický popis: | 50, [6] l. |