Vývoj střevní mikroflóry v průběhu života hospodářských zvířat

Drůbež patří mezi důležité zdroje potravin, ať už se jedná o maso brojlerů nebo vejce. V našich studiích jsme se zabývali vývojem střevní mikroflóry kuřat a nosnic, faktory ovlivňující složení střevní mikroflóry i cílenou modifikací mikroflóry za účelem zvýšení váhových přírustků drůbeže a vyšší odo...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vídeňská, Petra (Autor práce)
Další autoři: Rychlík, Ivan, 1966- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/184485/prif_d/
Obálka
Popis
Shrnutí:Drůbež patří mezi důležité zdroje potravin, ať už se jedná o maso brojlerů nebo vejce. V našich studiích jsme se zabývali vývojem střevní mikroflóry kuřat a nosnic, faktory ovlivňující složení střevní mikroflóry i cílenou modifikací mikroflóry za účelem zvýšení váhových přírustků drůbeže a vyšší odolnosti organizmu proti infekcím. Přirozený vývoj mikroflóry u nosnic v komerčních produkcích lze rozdělit do 4 vývojových stádií. První stádium trvá jeden týden po vylíhnutí a je charakteristické vyšší prevalencí čeledi Enterobacteriaceae (kmen Proteobacteria) než u ostatních vývojových stádií. Pro druhé stádium trvající do čtvrtého týdne je typická absolutní dominance čeledi Lachnospiraceae a Ruminococcaceae (obojí kmen Firmicutes). Během třetího stádia trvajícího do půli prvního roku života dochází k nahrazování zástupců kmene Firmicutes zástupci kmene Bacteroidetes. Čtvrté stádium charakteristické vyrovnaným poměrem zástupců kmene Bacteroidetes a Firmicutes trvalo až do 60. týdne života.
Poultry and poultry products belong to important sources of proteins, i e. eggs from laying hens or broiler meat. In our studies, we examined the development of intestinal microflora of broilers and laying hens, the factors affecting the composition of intestinal microflora and we tried to modify microflora to increase the weight gain of poultry and increase immunity against infections. Natural development of microflora in laying hens in commercial production can be divided into four developmental stages. The first lasted for the first week after hatch and was characterized by a higher prevalence of the family Enterobacteriaceae (phylum Proteobacteria) than at other stages of development. For the second stage lasting up to fourth week, absolute dominance of the family Lachnospiraceae and Ruminococcaceae (both phylum Firmicutes) was typical. Representatives of the phylum Firmicutes were being substitued by representatives of phylum Bacteroidetes during the third stage lasting up to half
Popis jednotky:Vedoucí práce: Ivan Rychlík
Fyzický popis:68 l.,