Vývoj střevní mikroflóry v průběhu života hospodářských zvířat - Vídeňská, Petra (2014)
Drůbež patří mezi důležité zdroje potravin, ať už se jedná o maso brojlerů nebo vejce. V našich studiích jsme se zabývali vývojem střevní mikroflóry kuřat a nosnic, faktory ovlivňující složení střevní mikroflóry i cílenou modifikací mikroflóry za účelem zvýšení váhových přírustků drůbeže a vyšší odolnosti organizmu proti infekcím. Přirozený vývoj mikroflóry u nosnic v komerčních produkcích lze rozdělit do 4 vývojových stádií. První stádium trvá jeden týden po vylíhnutí a je charakteristické vyšší prevalencí čeledi Enterobacteriaceae (kmen Proteobacteria) než u ostatních vývojových stádií. Pro druhé stádium trvající do čtvrtého týdne je typická absolutní dominance čeledi Lachnospiraceae a Ruminococcaceae (obojí kmen Firmicutes). Během třetího stádia trvajícího do půli prvního roku života dochází k nahrazování zástupců kmene Firmicutes zástupci kmene Bacteroidetes. Čtvrté stádium charakteristické vyrovnaným poměrem zástupců kmene Bacteroidetes a Firmicutes trvalo až do 60. týdne života.