Vyhledávání nových potenciálních bakteriálních lektinů

Lektiny jsou proteiny, které vysoce specificky a reverzibilně váží sacharidy. Tyto látky neimunitního původu se nacházejí v různých organismech. Podle toho se také dělí na živočišné, rostlinné, houbové nebo bakteriální. Pro jejich široký výskyt jsou charakterizovány velkou variabilitou vlastností i...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vondrová, Helena (Autor práce)
Další autoři: Wimmerová, Michaela, 1968- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Slovenština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/393401/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Lektiny jsou proteiny, které vysoce specificky a reverzibilně váží sacharidy. Tyto látky neimunitního původu se nacházejí v různých organismech. Podle toho se také dělí na živočišné, rostlinné, houbové nebo bakteriální. Pro jejich široký výskyt jsou charakterizovány velkou variabilitou vlastností i funkcí. Rostlinné lektiny zajišťují symbiózu mezi rostlinami z čeledi Fabaceae a bakteriemi vážícími dusík (zejména rod Rhizobium). Tímto se lektiny staly důležitými v zemědělství a dusíkovém cyklu. Stejně pomáhají rostlinám v jejich ochraně. Živočišné lektiny jsou důležitou součástí imunitního systému, zatímco bakteriální lektiny zprostředkovávají adhezi na povrch buněk hostitele, čímž vznikají infekční onemocnění. V této bakalářské práci se věnuji vyhledávání nových potenciálních lektinů ve vybraných kmenech druhu Streptomyces. Streptomycéty jsou bakterie žijící majoritně v půdě. Vylučují mnoho sekundárních metabolitů do okolního prostředí a jako důležité půdní saprofyty zajišťují biodegr
Lectins are proteins that reversibly and highly specifically bind carbohydrates. These substances of nonimmune origin are found in different organisms. They are already divided into animal, plant, fungal or bacterial lectins. Because of their wide occurrence, they have a great variability in the properties and in the functions. Plant lectins provide a symbiosis between plants of the family Fabaceae and nitrogen-fixing bacteria (especially genus Rhizobium). Because of that lectins are important in agriculture and the nitrogen cycle. They also help plants in their protection. Animal lectins are an important part of the immune system. Bacterial lectins have opposite properties. They mediate adhesion to the surface of the host cell and thereby initiate infectious diseases. In this thesis, I have been searching for new potential lectins in selected strains of Streptomyces species. Streptomyces are bacteria living mostly in the soil. They excrete lot of secondary metabolites into the environ
Popis jednotky:Vedoucí práce: Michaela Wimmerová
Fyzický popis:49 l., 13 příl.