Vyhledávání nových potenciálních bakteriálních lektinů - Vondrová, Helena (2014)
Lektiny jsou proteiny, které vysoce specificky a reverzibilně váží sacharidy. Tyto látky neimunitního původu se nacházejí v různých organismech. Podle toho se také dělí na živočišné, rostlinné, houbové nebo bakteriální. Pro jejich široký výskyt jsou charakterizovány velkou variabilitou vlastností i funkcí. Rostlinné lektiny zajišťují symbiózu mezi rostlinami z čeledi Fabaceae a bakteriemi vážícími dusík (zejména rod Rhizobium). Tímto se lektiny staly důležitými v zemědělství a dusíkovém cyklu. Stejně pomáhají rostlinám v jejich ochraně. Živočišné lektiny jsou důležitou součástí imunitního systému, zatímco bakteriální lektiny zprostředkovávají adhezi na povrch buněk hostitele, čímž vznikají infekční onemocnění. V této bakalářské práci se věnuji vyhledávání nových potenciálních lektinů ve vybraných kmenech druhu Streptomyces. Streptomycéty jsou bakterie žijící majoritně v půdě. Vylučují mnoho sekundárních metabolitů do okolního prostředí a jako důležité půdní saprofyty zajišťují biodegr