Cell cycle genes co-expression in multiple myeloma and plasma cell leukemia

Úvod: Regulace buněčného cyklu (BC) je dynamický a komplexní proces, který je determinován nejen absolutní hladinou kteréhokoliv z regulátorů buněčného cyklu, ale také celkovou rovnováhou mezi pozitivními a negativními regulátory a jejich vzájemnou souhrou. Cílem předkládané práce bylo popsat koexpr...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kryukov, Fedor (Dissertant)
Other Authors: Hájek, Roman, 1964- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2013
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/106211/lf_d/
Cover Image
LEADER 05267ctm a22008057a 4500
001 MUB01000873930
003 CZ BrMU
005 20200601093632.0
008 131002s2013 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-19 
035 |a (ISMU-VSKP)181843 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 576.36  |2 MRF 
080 |a 616.15-006.44  |2 MRF 
100 1 |a Kryukov, Fedor  |7 xx0128646  |% UČO 106211  |4 dis 
242 1 0 |a Cell cycle genes co-expression in multiple myeloma and plasma cell leukemia  |y eng 
245 1 0 |a Cell cycle genes co-expression in multiple myeloma and plasma cell leukemia  |h [rukopis] /  |c Fedor Kryukov 
260 |c 2013 
300 |a 113 l. 
500 |a Vedoucí práce: Roman Hájek 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013 
520 2 |a Úvod: Regulace buněčného cyklu (BC) je dynamický a komplexní proces, který je determinován nejen absolutní hladinou kteréhokoliv z regulátorů buněčného cyklu, ale také celkovou rovnováhou mezi pozitivními a negativními regulátory a jejich vzájemnou souhrou. Cílem předkládané práce bylo popsat koexpresní změny v genech pro regulátory buněčného cyklu u mnohočetného myelomu (MM) a plazmocelulární leukémie (PCL). Materiál a metody: Celkem bylo do studie zahrnuto 7 zdravých dárců (ZD), 104 MM pacientů a 10 pacientů s PCL. Genové expresní profilování (GEP) bylo provedeno na plazmatických buňkách (PCs) pomocí Human Gene 1.0 ST & Human Exon 1.0 ST Arrays. QRT-PCR byla provedena v duplikátech pomocí TaqMan Gene Expression Assays. Proteiny p16 (INK4a) p14 (ARF) byly detekovány pomocí imunoblotingu. Výsledky: Získané výsledky poukazují na přítomnost dynamické expresní rovnováhy mezi souborem aktivátorů a inhibitorů BC. Vzájemné srovnání vzorků PCL, MM a ZD odhalilo koordinované změny v regulaci m  |% cze 
520 2 9 |a Background: The regulation of cell cycle is dynamic and complex process that is determined not only by the absolute level of any given cell-cycle regulator, but also by the aggregate balance between positive and negative cell-cycle regulators and the interplay among them. The objective of this study was to describe co-expression changes of cell cycle regulatory genes in multiple myeloma (MM) and plasma cell leukemia (PCL). Methods: A total of 7 healthy donors, 104 MM and 10 PCL patients were evaluated for this study. Gene expression profiling (GEP) was performed on plasma cells using Human Gene 1.0 ST & Human Exon 1.0 ST Arrays. qRT-PCR was evaluated in a duplicate reaction using TaqMan Gene Expression Assays. Immunoblotting of p16 (INK4a) and p14 (ARF) proteins was evaluated. Results: Our results highlight presence of dynamic equilibrium between co-expression of activator and inhibitor gene sets. Comparing of PCL, MM and healthy donors revealed coordinated changes in regulation of mit  |9 eng 
650 0 7 |a mnohočetný myelom  |2 czmesh 
650 0 7 |a plazmocelulární leukemie  |2 czmesh 
650 0 7 |a plazmatické buňky  |2 czmesh 
650 0 7 |a buněčný cyklus  |x genetika  |2 czmesh 
650 0 7 |a geny cdc  |2 czmesh 
650 0 2 |a Multiple Myeloma 
650 0 2 |a Leukemia, Plasma Cell 
650 0 2 |a Plasma Cells 
650 0 2 |a Cell Cycle 
650 0 2 |a Genes, cdc 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Onkologie (čtyřleté)  |b Onkologie  |c LF D-ON4 ONKO (ONKO)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Hájek, Roman,  |d 1964-  |7 nlk20000083645  |% UČO 33302  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav patologické fyziologie  |7 ko2004226856  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/106211/lf_d/ 
CAT |c 20131002  |l MUB01  |h 0422 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140107  |l MUB01  |h 1412 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20140328  |l MUB01  |h 1106 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140416  |l MUB01  |h 0655 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140527  |l MUB01  |h 0754 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20140723  |l MUB01  |h 0852 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1613 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1107 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140918  |l MUB01  |h 0734 
CAT |a CECHOVAX  |b 02  |c 20150811  |l MUB01  |h 1045 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1451 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1412 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0419 
CAT |c 20160525  |l MUB01  |h 1552 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20161017  |l MUB01  |h 1146 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20161017  |l MUB01  |h 1148 
CAT |c 20170119  |l MUB01  |h 1537 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180725  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1534 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190430  |l MUB01  |h 1122 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200304  |l MUB01  |h 0930 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200319  |l MUB01  |h 0817 
CAT |a VARTECKAX  |b 02  |c 20200601  |l MUB01  |h 0936 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200915  |l MUB01  |h 0847 
CAT |c 20201019  |l MUB01  |h 1727 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201112  |l MUB01  |h 0507 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210106  |l MUB01  |h 2340 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-19 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-9545  |6 3147060771  |5 3147060771  |8 20140328  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20140328  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-9545  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD