Diagnostický význam amplifikace genů hTERC a MYCC při vzniku a vývoji cervikálních intraepiteliálních dysplázií a karcinomu děložního hrdla

Karcinom děložního hrdla je v České republice druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. I když během posledního desetiletí byla u této malignity dobře popsána etiologická role infekce lidskými papilomaviry (HPV), přes vysokou četnost výskytu infekce HPV u vzorků s dysplázií se vyvinou "h...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Laštůvková, Anna (Dissertant)
Other Authors: Kuglík, Petr, 1957- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2013
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/323710/prif_m/
Cover Image
LEADER 04850ctm a22006737a 4500
001 MUB01000864481
003 CZ BrMU
005 20140120122450.0
008 130626s2013 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-05 
035 |a (ISMU-VSKP)224460 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 618.146-006.6  |2 MRF 
100 1 |a Laštůvková, Anna  |7 xx0170039  |% UČO 323710  |4 dis 
242 1 0 |a Diagnostic utility of hTERC and MYCC genes amplifications in initiations and development of cervical intraepithelial dysplasia and cervical carcinoma  |y eng 
245 1 0 |a Diagnostický význam amplifikace genů hTERC a MYCC při vzniku a vývoji cervikálních intraepiteliálních dysplázií a karcinomu děložního hrdla  |h [rukopis] /  |c Anna Laštůvková 
260 |c 2013 
300 |a 73 l. 
500 |a Vedoucí práce: Petr Kuglík 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013 
520 2 |a Karcinom děložního hrdla je v České republice druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. I když během posledního desetiletí byla u této malignity dobře popsána etiologická role infekce lidskými papilomaviry (HPV), přes vysokou četnost výskytu infekce HPV u vzorků s dysplázií se vyvinou "high grade léze" a karcinom děložního hrdla pouze u zlomku pacientek infikovaných HPV. Důležitou úlohu v etiologii nádorové transformace mají i genetické defekty. Stejně jako u většiny dalších solidních nádorů se i u karcinomu děložního hrdla setkáváme se specifickými chromozomovými abnormalitami, které mohou způsobovat deregulaci genové exprese a iniciovat tak vznik a vývoj nádorů. S progresí premaligních cervikálních lézí do dalších stádií a progresí karcinomu jsou asociovány zejména amplifikace protoonkogenu MYCC (8q24) a amplifikace genu pro lidskou telomerázu hTERC (3q26).  |% cze 
520 2 9 |a Cervical cancer remains the second most common malignancy among women in the Czech Republic. Although the etiological role of high-risk human papilloma virus (HPV) infection was well described in cervical tumorigenesis during last decades, the “high grade lesions” and cervical cancer are developed only in a part of infected patients despite the high incidence of HPV infection in dysplasia samples. Genetic defects also play an important role in tumor transformation etiology. In cervical carcinoma - as well as in many others solid tumors – specific chromosomal aberrations are known. These aberrations can cause gene expression deregulation and so play a role in cancer formation and development. Some chromosomal aberrations have been associated with the progression of premalignant cervical dysplasia to the carcinoma, especially the amplification of the human telomerase gene hTERC (3q26) and protooncogene MYCC (8q24).  |9 eng 
650 0 7 |a hTERC  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a karcinom děložního hrdla  |7 ph387193  |2 czenas 
650 0 9 |a cervix uteri carcinoma  |2 eczenas 
650 0 9 |a hTERC  |2 eCZ-BrMU 
650 0 2 |a Papillomavirus Infections 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Experimentální biologie  |b Molekulární biologie a genetika  |c PřF N-EXB BIMG (BIMG)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Kuglík, Petr,  |d 1957-  |7 ola2003204793  |% UČO 1881  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav experimentální biologie  |7 mzk2008412438  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/323710/prif_m/ 
CAT |c 20130626  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20131011  |l MUB01  |h 1121 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20131011  |l MUB01  |h 1128 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20131014  |l MUB01  |h 1034 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140108  |l MUB01  |h 1349 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20140120  |l MUB01  |h 1224 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140211  |l MUB01  |h 1617 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1612 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1106 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150806  |l MUB01  |h 1644 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1450 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1412 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0409 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160731  |l MUB01  |h 2223 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170829  |l MUB01  |h 1149 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180806  |l MUB01  |h 1714 
CAT |a SVERAKOVAX  |b 02  |c 20200728  |l MUB01  |h 1125 
CAT |c 20201005  |l MUB01  |h 1143 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1005 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1953 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1222 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-05 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-11362  |5 3145359219  |8 20131011  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20130708  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-11362  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD