Human Embryonic Stem Cells: Cell Cycle Regulation and Reaction to DNA damage

Lidské embryonální kmenové (EK) buňky nacházejí uplatnění v mnoha biomedicínských aplikacích. Avšak než bude možné plně využít jejich potenciál, je zapotřebí zcela pochopit jejich biologii. Schopnost EK buněk udržovat si pluripotentní stav během kultivace in vitro vyžaduje unikátní konfiguraci molek...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bárta, Tomáš, 1983- (Dissertant)
Other Authors: Hampl, Aleš, 1962- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2012
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/106061/lf_d/
Cover Image
LEADER 06277ctm a22010577a 4500
001 MUB01000841490
003 CZ BrMU
005 20160329121503.0
008 121023s2012 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-06-08 
035 |a (ISMU-VSKP)161474 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 611  |x Anatomie člověka a srovnávací anatomie  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 602.9  |2 MRF 
080 |a 577.21  |2 MRF 
100 1 |a Bárta, Tomáš,  |d 1983-  |7 mzk2010572927  |% UČO 106061  |4 dis 
242 1 0 |a Human Embryonic Stem Cells: Cell Cycle Regulation and Reaction to DNA damage  |y eng 
245 1 0 |a Human Embryonic Stem Cells: Cell Cycle Regulation and Reaction to DNA damage  |h [rukopis] /  |c Tomáš Bárta 
260 |c 2012 
300 |a 48 s. 
500 |a Vedoucí práce: Aleš Hampl 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012 
520 2 |a Lidské embryonální kmenové (EK) buňky nacházejí uplatnění v mnoha biomedicínských aplikacích. Avšak než bude možné plně využít jejich potenciál, je zapotřebí zcela pochopit jejich biologii. Schopnost EK buněk udržovat si pluripotentní stav během kultivace in vitro vyžaduje unikátní konfiguraci molekul, které regulují buněčný cyklus. Molekulární mechanismy, které umožňují EK buňkám uchovávat si jejich nediferencovaný stav a zároveň rychle proliferovat, nebyly doposud uspokojivě popsány. Bylo prokázáno, že cyklin-dependentní kinázy (CDK), klíčové molekuly v řízení buněčného cyklu, hrají v lidských EK buňkách důležitou roli při uchovávání pluripotentního stavu, symetrického dělení (sebeobnově) a v reakci na poškození DNA. Tato studie se zaměřuje na roli CDK2 v řízení buněčného cyklu a odpovědi na poškození DNA u lidských EK buněk. Imunoprecipitační a imunofluorescenční experimenty ukázaly, že CDK2 tvoří komplex s cyklinem B1. Komplex CDK2/cyklin B1 vykazuje kinázovou aktivitu, která kol  |% cze 
520 2 9 |a Human embryonic stem (hES) cells hold great promise in many biomedical applications including cell replacement therapy, drug screening and developmental studies. However, before the full potential of these cells can be applied, we must deeply understand the biology of these cells. Particularly, the cell cycle regulation and genome integrity maintenance is very important for eliminating concerns regarding hES cells utilization. Embryonic stem cells progress very rapidly through the cell cycle, allowing limited time for cell cycle regulatory circuits that typically function in somatic cells. It has been previously shown that cyclin-dependent kinases (CDK), key molecules involved in the cell cycle regulation, provide a link between pluripotency, selfrenewal and DNA damage response in hES cells. Especially, CDK2 emerged as central molecule in controlling self-renewal, cell-fate decision and DNA damage response. Here we show that CDK2 is active throughout the cell cycle progression of und  |9 eng 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Lékařská biologie (čtyřleté)  |b Lékařská biologie  |c LF D-LB4 LBIO (LBIO)  |2 CZ-BrMU 
650 0 2 |a Stem Cell Research 
650 0 2 |a Embryonic Stem Cells 
650 0 2 |a Cell Cycle 
650 0 2 |a Cyclins 
650 0 2 |a Cyclin-Dependent Kinases 
650 0 2 |a DNA Damage 
650 0 2 |a Genes, cdc 
650 0 2 |a Ultraviolet Rays 
650 0 7 |a výzkum kmenových buněk  |2 czmesh 
650 0 7 |a embryonální kmenové buňky  |x účinky záření  |2 czmesh 
650 0 7 |a buněčný cyklus  |2 czmesh 
650 0 7 |a cykliny  |2 czmesh 
650 0 7 |a cyklin-dependentní kinasy  |2 czmesh 
650 0 7 |a poškození DNA  |2 czmesh 
650 0 7 |a geny cdc  |2 czmesh 
650 0 7 |a ultrafialové paprsky  |2 czmesh 
700 1 |a Hampl, Aleš,  |d 1962-  |7 ola2002153626  |% UČO 47170  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Biologický ústav  |7 xx0044574  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/106061/lf_d/ 
CAT |c 20121023  |l MUB01  |h 0423 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20121029  |l MUB01  |h 0941 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20121112  |l MUB01  |h 0922 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20130227  |l MUB01  |h 0826 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20130301  |l MUB01  |h 1157 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20130301  |l MUB01  |h 1340 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20130301  |l MUB01  |h 1505 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20130301  |l MUB01  |h 1507 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1509 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130410  |l MUB01  |h 0751 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130410  |l MUB01  |h 0753 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140107  |l MUB01  |h 1415 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140311  |l MUB01  |h 1037 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140611  |l MUB01  |h 1220 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140804  |l MUB01  |h 1449 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140814  |l MUB01  |h 0759 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1610 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1105 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1449 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1411 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0340 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160329  |l MUB01  |h 1215 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160419  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160831  |l MUB01  |h 1003 
CAT |c 20170119  |l MUB01  |h 1537 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170418  |l MUB01  |h 1308 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171025  |l MUB01  |h 1014 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20171219  |l MUB01  |h 1146 
CAT |c 20180202  |l MUB01  |h 1041 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1004 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180502  |l MUB01  |h 0758 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181010  |l MUB01  |h 0810 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181213  |l MUB01  |h 0828 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190327  |l MUB01  |h 1236 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190716  |l MUB01  |h 0804 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200218  |l MUB01  |h 0905 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1846 
CAT |c 20200608  |l MUB01  |h 1207 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200913  |l MUB01  |h 1229 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201126  |l MUB01  |h 0108 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210106  |l MUB01  |h 0153 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-06-08 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2012-K-8865  |6 3147057095  |5 3147057095  |8 20130227  |f 70  |f Prezenční  |r 20130227  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2012-K-8865  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD